40,93 eiro uz vienu ieslodzīto. Latvijas cietumi skaitļos un faktos

Neredzamais cietumā
Foto: TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Sods – tā nav atriebība, bet gan pēdējā iespēja noziedzniekam atgriezties sabiedrībā. Projekta mērķis ir saprast, vai ir iespējams novērst recidīva iespējamību cilvēkiem, kas notiesāti par īpaši smagiem noziegumiem. Projekta “Neredzamais cietumā” gaitā portāls TVNET stāsta gan par dzīvi cietumā, gan par cietuma iemītniekiem, gan par to, kā šodien izskatās Latvijas ieslodzījuma vietas.

Kopš 2008.gada Latvijā ir slēgti trīs cietumi. Vēl vairāki cietumi tika apvienoti – Matīsa cietums un Rīgas centrālcietums, kā arī Daugavpils cietums un Grīvas cietums.

Foto: TVNET

Šogad Latvijā tika slēgta vēl viena ieslodzījuma vieta – Brasas cietums – kurā sodu izcieta par smagiem noziegumiem notiesātie.

Šobrīd Latvijā darbojas deviņas ieslodzījuma vietas. Divi no šiem cietumiem atrodas Rīgā – Centrālcietums un Iļģuciema sieviešu cietums. Visu ieslodzījuma vietu uzturēšanai nepieciešams arvien vairāk naudas.

Foto: TVNET

Ieslodzīto skaits Latvijā katru gadu samazinās. Šobrīd cietumos valstī atrodas 3417 cilvēki. Salīdzinājumam – pirms desmit gadiem cietumos atradās 7055 cilvēki.

Foto: TVNET

Mūža ieslodzījums Latvijā piespriests 62 cilvēkiem.

Latvijā uz mūžu notiesātie pēc 20 gadu pavadīšanas cietumā var lūgt apžēlošanu Valsts prezidentam, bet pēc 25 gadiem viņi var pretendēt uz nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu. Līdz šim neviens uz mūžu notiesātais priekšlaicīgi nav ticis atbrīvots. 

Foto: TVNET

Viena ieslodzītajā uzturēšana Latvijā 2018.gadā izmaksāja 40,93 eiro dienā. Šajā summā ietilpst dažādi izdevumi – sākot ar izdevumiem pārtikai un beidzot ar cietuma telpu uzturēšanu. Uzturēšanas tēriņu pieaugumu var veicināt arī dažādi citi faktori, kā, piemēram, inflācija, elektroenerģijas cenu kāpums, personāla atalgojuma pieaugums.

Cik viena ieslodzītā uzturēšana valstij būs izmaksājusi šogad, kļūs zināms gada beigās – šī summa var mainīties katru mēnesi. Plānotie izdevumi viena ieslodzītā uzturēšanai 2019.gadā var sasniegt 46,95 eiro dienā.  

Foto: TVNET

Lielākā daļa uz mūžu notiesāto sodu izcieš Daugavpilī – Daugavgrīvas cietumā.

Daugavgrīvas cietums var kopā uzņemt 1291 ieslodzīto.

Foto: TVNET

Šobrīd diezgan reāla ir iespējamība, ka mūža ieslodzījums tiks piespriests vēl 11 cilvēkiem, kas tiek tiesāti par īpaši smagiem noziegumiem, kas bijuši ļoti nežēlīgi un aukstasinīgi.

Foto: TVNET

Saskaņā ar Probācijas dienesta datiem, pirmajā gadā pēc cietumsoda izciešanas, jaunu noziegumu pastrādā katrs piektais notiesātais. Nav pilnīgas pārliecības, ka resocializācijas programma Latvijas cietumos darbojas pietiekami labi, lai nodrošinātu, ka par smagiem noziegumiem notiesātie, atgriežoties brīvībā, neatgriežas uz noziedzības ceļa.

Foto: TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu