Eiropas Cilvēktiesību tiesa liek Bosnijai nojaukt serbu baznīcu pie Srebrenicas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka/LETA

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) otrdien nolēmusi, ka Bosnijai ir jānojauc serbu pareizticīgās baznīcas dievnams, kas uzbūvēts uz musulmaņiem 1992.-1995. gada pilsoņkara laikā atņemtās zemes.

Dievnams ilgu laiku bijis serbu un musulmaņu strīdus objekts. 1998.gadā tas uzbūvēts Koņevičpoļē uz zemes, kas atņemtas musulmaņu bēglei Fatai Orlovičai.

Ciems atrodas netālu no Srebrenicas, kur 1995.gadā serbu spēku sarīkotajā slaktiņā tika nogalināti 8000 musulmaņu vīriešu un zēnu, arī Orlovičas vīrs, pavēstīja tiesa.

Orloviča un citi viņas ģimenes locekļi atgriezās dzimtajā pusē, un zeme viņiem tika atdota atbilstoši Deitonas miera līguma nosacījumiem. Vienīgi zemesgabals, uz kura atrodas dievnams, netika atdots.

Viņas ģimenes centieniem panākt, ka dievnams tiek nojaukts, līdz šim nav bijis sekmju, neraugoties uz Orlovičai labvēlīgiem spriedumiem tiesās 1999. un 2001. gadā.

Dievnama dēļ saasinājusies spriedze, kas novedusi pie serbu un musulmaņu sadursmēm.

"Varasiestāžu nespēja īstenot galīgos un saistošos lēmumus bez jebkāda attaisnojuma bezdarbībai no valdības puses, kavē īpašuma tiesību ievērošanu," teikts Strasbūrā, Francijā, bāzētās tiesas spriedumā.

Bosnijai trīs mēnešu laikā pēc ECT galīgā sprieduma dievnams jānojauc un jāsamaksā Orlovičai 5000 eiro liela kompensācija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu