Mēģinot šķērsot Vidusjūru, šogad noslīkuši vairāk nekā 1000 migrantu (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Mēģinot šķērsot Vidusjūru, lai nokļūtu Eiropā, šogad noslīkuši vairāk nekā 1000 migrantu, trešdien paziņojusi ANO Bēgļu aģentūra.

Tiek uzskatīts, ka līdz otrdienai Vidusjūrā noslīkuši 1028 cilvēki, atklāja Apvienoto Nāciju bēgļu augstākā komisāra biroja (UNHCR) pārstāvis Vācijā Dominiks Barčs.

2018.gadā saskaņā ar UNHCR datiem Vidusjūrā noslīka un pazuda 2277 cilvēki.

"Šis ir sestais gads pēc kārtas, kad Vidusjūrā noslīkuši vairāk nekā 1000 cilvēku," norādīja Bārčs.

"Šīs situācija ir morālais fiasko un pilnīgi nepieņemama," viņš uzsvēra.

Saskaņā ar vienošanos, ko nesen panāca Vācija, Francija, Itālija un Malta, migranti, kas tiks izglābti jūrā un nogādāti krastā Eiropā, četru nedēļu laikā tiks izdalīti starp tām Eiropas Savienības (ES) valstīm, kas iesaistījušās šajā jaunajā shēmā.

Mērķis ir panākt vienošanos, kas attiektos uz visām ES valstīm.

Pašreiz valsts, kuru migrants sasniedz pirmo, ir atbildīga par viņa patvēruma lūguma izskatīšanu.

"Jāievieš dzīvotspējīgs mehānisms, lai Vidusjūrā izglābtie cilvēki nepaliek uz kuģiem kā ķīlnieki, nedēļām ilgi nīkstot apstākļos, kas bieži ir cilvēka necienīgi," norādīja Bārčs.

Runa nav par garantijām atļaut palikt Eiropā, bet šiem cilvēkiem ir jānodrošina tiesības iesniegt lūgumu pēc patvēruma, viņš piebilda.

Saskaņā ar ANO Starptautiskās Migrācijas organizācijas (IOM) datiem gandrīz divās trešdaļās migrantu nāves gadījumu Vidusjūrā bojāgājušie ir cilvēki, kas centušies no Ziemeļāfrikas nokļūt Itālijā. Kopš 2014.gada sākuma vismaz 15 000 cilvēku ir gājuši bojā, mēģinot šķērsot Vidusjūru.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu