Pārpildītās debesis: lidmašīnu skaits pasaulē 20 gadu laikā dubultosies (26)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Lidmašīnu skaits visā pasaulē nākamo 20 gadu laikā vairāk nekā dubultosies un pasaulei būs nepieciešamas vairāk nekā pusmiljons jaunu pilotu, liecina Eiropas aviobūves uzņēmuma “Airbus” jaunākas prognozes globālajam aviācijas tirgum.

2038.gadā visā pasaulē būs kopumā aptuveni 48 000 pasažieru un kravas lidmašīnu, salīdzinot ar gandrīz 23 000 lidmašīnu šobrīd. Tas nozīmē, ka nākamajās divās desmitgadēs būs nepieciešams uzbūvēt vairāk nekā 39 000 jaunu lidmašīnu, vēsta Lielbritānijas medijs “The Independent”.

No šobrīd izmantotajām lidmašīnām pēc 20 gadiem lidojumus turpinās vien 8470 gaisa kuģi.

Foto: Reuters/ScanPix

“Airbus” arī prognozē, ka gaisa satiksme nākamajos 20 gados palielināsies vidēji par 4,3% gadā.

Globālās aviācijas nozares izaugsmi šajā laikā galvenokārt veicinās lielās pilsētas jeb tā dēvētās aviācijas “megapilsētas” - galvenokārt attīstības tirgos.

“Gada izaugsme 4% apmērā atspoguļo elastīgo aviācijas nozares dabu, kas ir noturīga pret īstermiņa ekonomiskiem satricinājumiem un ģeopolitiskiem traucējumiem. Ekonomikas zeļ, pateicoties gaisa satiksmei. Cilvēki un preces vēlas būt savienoti,” norāda “Airbus” pārstāvis Kristiāns Šērers. “Komerciālā aviācija visā pasaulē stimulē ekonomisko izaugsmi un atbalsta 65 miljonus mājsaimniecību, apliecinot milzīgo labumu, ko mūsu nozare nes sabiedrībai un globālajai tirdzniecībai.”

Foto: Reuters/ScanPix

“Airbus” konkurents – ASV aviobūves uzņēmums “Boeing” - pagājušajā mēnesī prognozēja, ka Ķīnai, kas drīzumā kļūs par lielāko gaisa pārvadājumu tirgu pasaulē, pieaugošā pieprasījuma apmierināšanai būs nepieciešami vismaz 8000 jaunu lidmašīnu.

Lidmašīnu pasažieru skaits pasaulē turpina palielināties katru gadu.

Saskaņā ar Starptautiskās Gaisa satiksmes asociācijas (IATA) datiem, aviopasažieru skaits pasaulē pagājušajā gadā veidoja aptuveni 4,4 miljardus, kas ir par 6,9% vairāk nekā 2017.gadā.

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu