Lūk, melna vista, kurai melni ir arī kauli, orgāni un gaļa

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Šķirnes "Ayam cemani" vista
Šķirnes "Ayam cemani" vista Foto: Pixabay

Eksistē četras vistu šķirnes, kurām ir melnas iekšas. Pie vainas šādam visai interesantam stāvoklim ir ģenētiska mutācija.

Vistu šķirne "Ayam cemani" varētu būt visvairāk pigmentētais dzīvnieks uz Zemes. Zilganmelnas ir nevien vistas spalvas, knābis, sekste, mēle un kājas, bet arī tās kauli un gaļa, kas izskatās kā marinēta tintē.

Interesanti, ka "Ayam cemani", kas mīt Indonēzijā, ir pats ekstrēmākais tā saucamās ādas hiperpigmentācijas piemērs, vēsta izdevums "National Geographic".

Vēl kāda šķirne, ko dēvē par zīdainajiem to mīkstās, matiem līdzīgās spalvas dēļ, arī ir hiperpigmentēti tāpat, kā vēl divas citas šķirnes Vjetnamā un Zviedrijā.

Zinātnieki šo stāvokli dēvē par fibromelanozi.

"Mums ir pierādījumi, ka tas ir radies sarežģītu izmaiņu genomā dēļ," teica ģenētiķis Līfs Andersons.

Turklāt Andersons arī saka, ka visu šo vistu šķirņu mutācija sakņojas vienā putnā, kas, iespējams, dzīvojis pirms tūkstošiem gadu.

Foto: Pixabay

Lai arī internetā ir redzēti daudzi melni dzīvnieki, to skaitā melnās panteras, servali, melnie flamingo, melnie gekoni un čūskas, šīs vistas pigmentāciju paceļ pavisam jaunā līmenī. Lūk, kā tas strādā.

Lielākajai daļai mugurkaulnieku ir gēns "EDN3", kas kontrolē ādas krāsu. Kad attīstās normāla vista, noteiktas šūnas ādā un spalvu maisiņos izdala "EDN3", kas savukārt izraisa melanoblastu jeb melanīnu producējošo šūnu migrāciju.

Šiem hiperpimentētajiem cāļiem savukārt "EDN3" izdala pilnīgi visas ķermeņa šūnas, padarot tos pilnīgi melnus pat no iekšpuses.

Par laimi, šai mutācijai nav nekādas negatīvas ietekmes uz vistu veselību.

Lai arī zinātnieki ir noskaidrojuši, kāpēc šīs vistas ir melnas, tomēr šo šķirņu vēsture joprojām paliek mistērija. Daudzi uzskata, ka pirmais, kurš rakstīja par melnajām vistām, bija Marko Polo, kad 1298. gadā ceļoja pa Āziju. Viņš rakstīja, ka redzējis vistas, kurām spalva bija kā kaķiem, melna, bet izcilas olas. Visticamāk, tieši no turienes sākās melno vistu izplatīšanās pasaulē.

Tiesa, lai arī melno vistu šķirnes pasaulē eksistē jau gadsimtiem ilgi, tomēr tās joprojām ir relatīvi retas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu