Brīdinājums!

Apstiprinu, ka esmu vismaz 18 gadus vecs!

Vai orālais sekss ar nepazīstamu partneri ir bīstams veselībai? (4)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Sieviete jautā: "Vai orālais sekss ar partneri, kuru es nepazīstu pietiekami labi, var būt jebkādi bīstams manai veselībai? Kā man uzzināt, vai viņš ir vesels, ja kaunos to prasīt viņam?"

Seksologs Alekss Mejs:

"Mana atbilde ir īsa un viennozīmīga - tas nav droši. Diemžēl, daudzi mums apkārt ar to nodarbojas, domājot, ka tas ir kā krievu rulletē - izšauj un mani tas neskar. Lai jūsu intīmā dzīve sniegtu jums tikai labu un jūs nekļūtu par klientu dermovenerologu ārstu rindās, ir jāsaprot, ka cilvēki, pat, ja izskatās pilnībā veseli, var sirgt ar kādu no ārpuses neatpazīstamu kaiti.

Iespējams, tas skan dīvaini, bet mūsdienu cilvēku dzīvesveidi ir dažādi un tas, ja sieviete pajautā sastaptajam vīrietim par viņa intīmo veselības stāvokli, manuprāt, ir tikai veselīgi.

Protams, viņš var samelot vai pēc veselu analīžu parādīšanas jums, likties gultā vēl ar kādu - bet tas jau ir uz viņa sirdsapziņas. Jūs izdarījāt visu, lai apdrošinātu savu veselību. 

Tātad, lai veselīgi baudītu savu seksuālo dzīvi - nekautrējaties uzzināt sava potenciālā partnera veselības stāvokli - tā nav kauna lieta!"

Un tagad nedaudz praktiskas teorijas!

Ja Tevi apmierina orāli

Orālā seksa laikā partnera siekalas izšķīdina tauku slānīti un izjauc normālo dzimumorgānu gļotādas mikrofloru – tiek iznīcināts gļotādas bioloģiskais aizsargslānis. Gļotāda kļūst viegli traumatizējama un rodas mikrotraumas. Šīs mikrotraumas var kļūt par ieejas vārtiem tādām infekcijām kā sifiliss, herpes vīruss, vīshepatīts B un C (dzeltenā kaite). Mikrotraumas var rasties arī dzimumlocekļa, kaunumu lūpu, klitora vai anālās atveres gļotādā. Tādā gadījumā risks inficēties ar HIV/AIDS ievērojami pieaug.

Inficēšanās risks ar HIV/STS pieaug proporcionāli seksa ilgumam – jo ilgāks kontakts, jo Tev lielāks risks inficēties.

Bez minētajām slimībām problēmas var radīt sēnīšu izraisīti iekaisuma procesi. Šīs problēmas var būt arī tad, ja Tev ir viens patstāvīgs seksuālais partneris:

  • Vīriešiem sūdzības parasti ir par nepatīkamu niezošu sajūtu zem priekšādiņas, dzimumlocekļa galviņas apsārtums un pastiprinātu aplikumu veidošanos zem priekšādiņas;
  • Sievietēm - ārējo dzimumorgānu gļotādas apsārtumu un niezi.

Kā izsargāties no inficēšanās:

  • samazināt gadījuma rakstura seksuālo kontaktu skaitu;
  • gadījuma rakstura kontaktu laikā vienmēr lietot prezervatīvus vai lateksa plēves;
  • ja netiek izmantoti prezervatīvi, lai mazinātu gļotādas traumas un nedaudz mazinātu risku inficēties ar HIV/ STS – būtu jālieto orālam seksam domāti lubrikanti. Lubrikantu ieteicams lietot arī tad, ja Tev ir viens pastāvīgs seksuālais partneris.

Ja Tu kādu apmierinu orāli

Parasti erekcijas laikā no vīrieša dzimumlocekļa urīnizvadkanāla izdalās gļotains šķidrums, bet sievietēm gļotas no maksts, kurās var būt jebkurš mikroorganisms, kas ierosina STS (gonokoks, trihomonas, gardnerellas u.c.), un šie mikroorganismi nonāk Tavā mutē. Siekalām piemīt antibakteriālas īpašības, kā rezultātā daļa mikrobu var tikt iznīcināti. 

Apmierinot kādu orāli Tev iespējams inficēties ar sifilisu – tad pēc inkubācijas perioda, kas vidēji ilgst 21 dienu, uz lūpām, mēles, mandelēm vai vaiga gļotādas izveidosies nesāpīga čūliņa, palielināsies limfātiskie mezgli. Bez minētajām slimībām iespējams inficēties arī ar vīrusu hepatītiem A, B vai C (dzelteno kaiti).

Izdalījumos no vīrieša dzimumlocekļa HIV vīrusa koncentrācija ir neliela. Nonākot mutē siekalu iedarbībā šis vīruss tiek inaktivēts, līdz ar to inficēšanās risks ar HIV ir ļoti zems. Risks palielinās, ja uz lūpām vai lūpu kaktiņos rodas mikrotraumas. Īpaši liels risks inficēties ar HIV/STS ir, ja partneris ejakulē (beidz) mutē.

Sievietes maksts izdalījumos HIV vīrusa koncentrācija ir pietiekoši augsta, lai varētu notikt inficēšanās ar HIV infekciju.

Rotaļājoties ar partnera locekli, iespējams kontakts ar acīm. Acīs var ienest tādas infekcijas kā hlamīdijas, kas var izraisīt hronisku acs plakstiņu iekaisumu.

Kā izsargāties no inficēšanās:

  • Nepieciešams ierobežot gadījuma seksuālo kontaktu un partneru skaitu;
  • Gadījumu kontaktu laikā vienmēr lietot prezervatīvu vai lateksa plēves. 
  • Ar orālo seksu nodarboties ne ātrāk kā 2 stundas pēc tam, kad iztīrīti zobi, tai skaitā pēc zobu tīrāmo diegu lietošanas. Tīrot zobus rodas mikrotraumas un smaganu asiņošana, kas var palielināt inficēšanās risku. Tapēc labāk būtu tīrīt zobus pēc orālā seksa;
  • Ja partneris Tev ejakulējis (beidzis) mutē, tad uzreiz vajadzētu spermu izspļaut vai norīt. Spermai nonākot mutē, siekalas rada aizsargslānīti, kurš saglabājas ļoti neilgu laiku. Pēc tam ieteicams muti izskalot ar mutes dobumam paredzētiem dezinficējošiem šķīdumiem vai košļāt košļājamo gumiju, kas pastiprina siekalu sekrēciju.

Materiāls tapis sadarbībā ar www.aids.lv

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu