Kāpēc Kremlim vajadzēja kārtējo Putina "mačo" fotosesiju? (42)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Nedēļas nogalē pirms savas dzimšanas dienas Krievijas prezidents Vladimirs Putins atpūtās Sibīrijas taigā. Viņš lasīja sēnes un čiekurus. Ar prezidentu dabā kopā bija aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu. Prezidenta dzimšanas dienā – 7.oktobrī – Kremlis publiskoja krāšņas fotogrāfijas no Putina atpūtas. Kāpēc Kremlim bija nepieciešama kārtējā Putina “mačo” foto sesija – atbildi uz šo jautājumu meklē Lielbritānijas raidsabiedrības BBC krievu valodas versija.

Pie vienas no Putina atrastajām sēnēm bija pielipis čiekurs, kas esot sajūsminājis Putinu, vēsta “Rossijskaja gazeta”. Viņš esot to noņēmis no sēnes un ielicis kabatā ar vārdiem: “Suvenīrs. Čiekuriņš”. Savukārt Šoigu izracis dzērveņu krūmu, ko Putins viņam ieteicis iestādīt dārzā vasarnīcā.

Attēlos redzams, ka Putins ir tērpies vējjakā un vestē ar Krievijas armijas simboliku. Vairākās bildēs Putins redzams saulesbrillēs vai ar cepuri galvā.

Šī nav pirmā reize, kad Kremlis publisko šādas fotogrāfijas ar Putinu. Vienā no iepriekšējām foto sesijām, kas sekoja līdzi Putina atpūtai taigā, viņš redzams arī ar atkailinātu ķermeņa augšdaļu un piedalāmās dažādās vīrišķīgās aktivitātēs. Šīs fotogrāfijas, kurās tiek kultivēts Putina “mačo” tēls, ir kļuvušas par plašu joku avotu gan Krievijā, gan citās valstīs. Arī šī reize nebija izņēmums – Putina jaunākās fotogrāfijas jau kļuvušas par nebeidzamu karikatūru sastāvdaļu.

BBC krievu valodas versija lūdza vairākus politologus izvērtēt Putina jaunāko foto sesiju no politisko tehnoloģiju viedokļa. 

Foto: Alexei Druzhinin / AP

Krievijas Politisko tehnoloģiju centra viceprezidents Aleksejs Makarkins uzskata, ka kārtējās prezidenta foto sesijas mērķis ir apliecināt Krievijas tautai, ka Putins ir pilnībā rīcībspējīgs un ka viņš spēji turpināt pildīt savus pienākumus.

“Cilvēks pie varas ir jau 20 gadus, tāpēc ir nepieciešams periodiska viņa rīcībspējas apliecināšana,” uzskata Makarkins.

Svarīgi tas esot tieši tai sabiedrības daļai, kas Putinu atbalsta. Savukārt tiem iedzīvotājiem, kas Putinu neatbalsta, protams, šādas fotogalerijas šķiet visai smieklīgas.

“Putina elektorāts noveco, arvien palielinās pensionāru īpatsvars. Šī paaudze mīl sēņot. Tāpēc šādi sēņošanas pasākumi arī ir rīcībspējas demonstrēšana. [Tas parāda, ka] Prezidents – tāds pats kā mēs, mēs ejam sēņot, re, viņš arī iet. Lai turpina valdīt,” to, kā Putina atbalstītāji uztver Putina jaunākos piedzīvojumus taigā, raksturo eksperts.

Foto: Alexei Druzhinin / AP

Savukārt Krievijas Efektīvās politikas fonda prezidents Gļebs Pavlovskis pauž viedokli, ka šādas fotografēšanās liecina par Putina vēlmi regulāri sabiedrībai atgādināt par viņa pagājušo jaunību.

“Tā ir tāda cilvēcīga vājība, kurai ir nedaudz neirotisks raksturs. Viņš [Putins] visu laiku mums atgādina par pagājušajiem laikiem, kad viņš kā jaunāks cilvēks stājas krietni par viņu vecākā [Borisa] Jeļcina vietā. Viņš atkārto vecus un viņam zināmus un patīkamus trikus,” norāda Pavlovskis.

Eksperts uzskata, ka Šoigu kopā ar Putinu ir neviennozīmīgs signāls. Šeit var vilkt paralēles ar Putina kopīgo makšķerēšanu kopā ar Dmitriju Medvedevu 2011.gada vasarā. No šī izbrauciena Medvedevs atgriezās jau kā Krievijas prezidenta amata kandidāts.

Šoigu ir viens no tiem cilvēkiem, kas piedalīsies lemšanā par Putina pēcteci Krievijas prezidenta amatā. “Tas ir skaidrs, tomēr skaidrs ir arī tas, ka lems ne tikai Šoigu viens,” piebilst Pavlovskis.

Foto: Alexei Druzhinin / AP

Tikmēr Politisko ekspertu grupas vadītājs Konstantīns Kalačevs uzskata, ka Kremlis liek uzsvaru uz prezidenta tēla pozicionēšanu un popularizēšanu, jo, piemēram spožu ekonomikas panākumu, ar ko lepoties, Krievijai nav.

“Tiek likts uzsvars uz maskulinitāti, brutalitāti, veselības stāvokli, saistību ar tautā populāru izklaidi – sēņošanu un ogošanu. Var vienkārši atpūsties, bet var šo atpūtu izmantot kā [Putina] reitinga audzēšanas instrumentu. Es gan baidos, ka šis instruments jau vairs īsti nedarbojas. Pat lidojums kosmosā šeit daudz ko nemainītu,” norāda Kalačevs.

Savukārt politologs Abass Gaļjamovs norāda, ka Krievijas vēlētājos arvien pieņemas spēkā pārliecība, ka Putins un Krievijas vara kopumā ir arvien vairāk atrauta no vienkāršo iedzīvotāju dzīves. Tāpēc Kremlī nolēmuši, ka nepieciešams prezidentu nedaudz “piezemēt” parādot, ka viņš nodarbojas ar vienkāršajai tautai saprotamām lietām, piemēram, sēņošanu.

“Tomēr tam efekts būs uz vien mājsaimniecēm provincē. Cilvēki vēlas, lai prezidents dalītos savā varā, viņi ir noguruši no autoritārisma. Ar sēņošanu šādu vēlmi neapmierināsi,” uzskata eksperts.

7.oktobrī Putinam palika 67 gadi. Pagājušā gada martā viņš tika pārvēlēts jau uz ceturto termiņu Krievijas prezidenta amatā.

Komentāri (42)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu