Bordāns: Valsts finansējuma partijām palielināšanu nedrīkst atlikt (41)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tieslietu ministrs Jānis Bordāns
Tieslietu ministrs Jānis Bordāns Foto: Sintija Zandersone/LETA

Lai arī publiskajā telpā ir izskanējusi neapmierinātība ar valdošās koalīcijas ieceri nākamgad būtiski audzēt valsts finansējumu politiskajām partijām, Jaunās konservatīvās partijas (JKP) līderis, tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) nav gatavs partiju finansējuma no valsts budžeta palielināšanu atlikt uz vēlākiem gadiem vai veikt to pakāpeniskāk.

Kā politiķis izteicās, atliekot finansējuma palielināšanu, turpinātos "strauja virzība uz krauju", kad vērojama "valstij neizdevīgo sponsoru ietekme uz politiskajiem spēkiem".

Vaicāts, vai būtu iespējams nākamgad paredzēto finansējuma pieaugumu partijām tomēr veikt pakāpeniskāk dažu gadu laikā, Bordāns atzina, ka par to var diskutēt, bet ministrs to neatbalsta, jo uzskata, ka tas "dotu nepareizu signālu sabiedrībai".

Tieslietu ministrs akcentēja, ka valsts finansējuma palielināšana partijām ir atlikta jau desmit gadus. Pēc viņa vārdiem, izmaiņu atlikšana būtu "kompromiss ar noziedzniekiem, kuri sponsorē partijas". Viņš norādīja, ka politiķi ir gatavi pārliecināt iedzīvotājus, kāpēc finansējums partijām ir jāpalielina.

Bordāns domā, ka arī pakāpeniskāka valsts finansējuma partijām pieauguma noteikšana nozīmētu, ka šajā pārejas posmā saglabātos to ziedotāju ietekme, kuri "tautai atņem naudu".

Kā ziņots, 13.Saeimā ievēlētās partijas 2020.gadā valsts finansējumā varētu saņemt 4 119 581 eiro, no kuriem visvairāk - 800 000 eiro - pienāksies partijai "Saskaņa", bet vismazāk partijai "Jaunā Vienotība" (JV), kura varētu saņemt 416 535 eiro, aģentūrai LETA skaidroja Tieslietu ministrijā.

Ministrijas veiktie provizoriskie aprēķini liecina, ka "Saskaņa" 2020.gadā saņems 800 000 eiro, "KPV LV" - 643 369 eiro, "Jaunā konservatīvā partija" - 626 420 eiro, partiju apvienība "Attīstība/Par!" - 586 964 eiro, nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK - 557 129 eiro, Zaļo un zemnieku savienība - 489 163 eiro, bet JV - 416 535 eiro.

No Saeimā neievēlētajām partijām visvairāk saņemtu "Latvijas reģionu apvienība" - 169 371 eiro, tai seko "Latvijas Krievu savienība" ar 136 336 eiro, bet sarakstu noslēdz "Progresīvie", kam 2020.gadā pienāktos 106 203 eiro.

Komentāri (41)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu