Raidījums: noskaņojums "Saskaņā" ir drūms (26)

CopyLinkedIn Draugiem X
Tiek demontēta Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja konstatētā partijas "Saskaņa" pretlikumīgā aģitācija no Spīķeru kvartāla ēkas Rīgā.
Tiek demontēta Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja konstatētā partijas "Saskaņa" pretlikumīgā aģitācija no Spīķeru kvartāla ēkas Rīgā. Foto: Evija Trifanova/LETA

Pēc divām nedēļām - 26. oktobrī gaidāms partijas "Saskaņa" kongress. Tas nav sasaukts ļoti ilgi - kopš pagājušā gada maija un vairākkārt ticis atlikts. Pēdējo reizi tas notika jūnijā, jo KNAB aizturēja un kratīja vairākus domniekus, tai skaitā partijas līderi un Rīgas mēru Nilu Ušakovu.

Likumā par partijām teikts, ka kongresi obligāti jārīko reizi kalendārajā gadā un šoreiz to atlikt vairs nav iespējams. Citādi "Saskaņa" pārkāps likumu un partija varētu zaudēt valsts finansējumu.

Noskaņojums partijā pirms kongresa ir drūms,

svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

"Saskaņas" spice cenšas politisko startu restartēt, bet līdšinējais tās līderis šo piektdien valdes sēdē biedriem paziņojis, ka partiju vadīt pēc kongresa vairs nevarot. Briselē esot saspringts grafiks un visam laika nepietiek. 

Neveicas arī Jānim Urbanovičam. Viņa vadītā biedrība Baltijas forums nonākusi zem Valsts ieņēmumu dienesta lupas un saņēmusi prāvu nodokļu uzrēķinu. Urbanoviča biedrība gatavojas VID sūdzēt tiesā, jo uzrēķinam nepiekrīt. 

Kopš Eiroparlamenta vēlēšanām maijā "Saskaņa" četros mēnešos ziedojumos saņēmusi 28 713 eiro. Tikai 22 ziedojumi pārsniedz 500 eiro robežu. Un starp naudas devējiem nav agrākie Rīgas pašvaldību uzņēmumu slēptie konsultanti. Salīdzinot pirms gada, kad politiķi gatavojās Saeimas vēlēšanām, šajā pat laikā četros mēnešos "Saskaņa" ziedojumos bija saņēmusi 313 796 eiro. 

Bez trūkstošajām finansēm problēmu saraksts parijai ir garš. KNAB turpina izmeklēt tā saucamo Rīgas tūrisma biroja lietu.

Pastāv aizdomas, ka Vācijas PR konsultanta Luca Meiera algošana no Rīgas tūrisma attīstības biroja notika nevis, lai organizētu Rīgas reklamēšanu ārzemēs, bet patiesībā, lai palīdzētu partijai gatavoties vēlēšanām.

Kā Nekā personīga apliecināja KNAB - birojs šobrīd joprojām gaida informāciju no Vācijas un Spānijas tiesībsargiem, kur darbojās ar "Saskaņai" piesaistīto konsultantu saistītās firmas.

Partijas biedri nezina vai šī KNAB izmeklēšana nozīmē to, ka partijai nākotnē varētu nākties maksāt ievērojamu sodu par pieļautajiem pārkāpumiem.

Pirms kongresa "Saskaņa" praktiski ir palikusi bez vadības - līderi Nilu Uškovu kopš vasaras nav satikuši pat partijas valdes locekļi. Saeimā partiju cenšas turēt kopā Jānis Urbanovičs. Rīgas domē - KNAB aizdomās turētais Maksims Tolstojs. Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš sola veidot pats savu partiju un slēgt sadarbības līgumu ar "Saskaņu".

Daudzi "Saskaņas" biedri savu Briseles gaiteņos pazudušo līderi Nilu Ušakovu pēc ilgiem laikiem sastapa šo piektdien - pēcpusdienā Saeimas frakciju mājā pirmskongresa noskaņās sanāca "Saskaņas" valde. 

Nekā personīga zināms, ka partijas biedru starpā ir šķelšanās - daži plašas pārmaiņas nepieprasa, vēlas stabilitāti un arī turpmāk partijas vadītāja krēslā grib redzēt Ušakovu, ko balsojumam kongresam izvirzījusi Valmieras nodaļa. Jāni Urbanoviču partijas vadībā grib redzēt Kurzemes biedri. Urbanovičs un arī Krāslavas nodaļa amatam deleģē  Vjačeslavu Dombrovski. Būtiskas reformas un partijas reviziju grib Igors Pimenovs un tāpēc no Rīgas nodaļas priekšsēža amatam virza Andri Morozovu.

Tomēr "Saskaņa" turpmāk vairs nebūs Ušakova vadīta partija.

Līdzšinējais līderis piektdien partijas valdei paziņoja, ka nekandidēs uz partijas priekšsēdētāja krēslu. Pārāk daudz laika prasot darbs Briselē.

Bez mēģinājuma glābt "Saskaņu" partijas ilgadējo seju Jāni Urbanoviču nomocījis vēl arī Valsts ieņēmumu dienests. Viņa vadītā biedrība "Baltijas forums", kas agrāk regulāri rīkoja konferences, pieaicinot ekspertus arī no Krievijas, nonākusi zem Valsts ieņēmumu dienesta lupas. Kā redzams VID publiski pieejamajā datu bāzē, tā augustā saņēmusi prāvu nodokļu uzrēķinu - nedaudz vairāk nekā 21 tūkstoš eiro. Tieši pirms gada Nekā Personīga ziņoja, ka VID biedrībā veic auditu. Aizvadītā gada sākumā biedrībai jau bija izveidojies 22 tūkstošus eiro ( 22 194 eiro) liels nodokļu parāds. Par tā atmaksu biedrība ar VID bija vienojusies un tika sastādīts parāda atmaksas grafiks. Šogad tas tika pilnībā dzēsts. Bet tad sekoja kārtējais uzrēķins. Vai tas ir par Urbanoviča foruma iegādāto auto, vai citiem biedrības darījumiem, Urbanovičs stāstīt negrib, uzrēķinam nepiekrīt un gatavojas VID sūdzēt tiesā. 

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu