Protestēt gatavas arī ģimenes ārstus pārstāvošās asociācijas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ārsts. Ilustratīvs attēls
Ārsts. Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) plānotajās protesta akcijas piedalīsies arī ģimenes ārstu asociāciju pārstāvji, apstiprināja Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas (LLĢĀA) prezidente Līga Kozlovska.

Lai gan Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA) gala lēmumu par dalību protestos plāno pieņemt līdz piektdienai,18.oktobrim, Kozlovska minēja, ka protesta akcijā piedalīsies vismaz trīs mediķus pārstāvošas apvienības.

Galvenais protesta akcijas iemesls ir tas, ka mediķiem solītais algas pielikums būs aptuveni trīs reizes mazāks nekā noteikts likumdošanā, sacīja asociācijas vadītāja. Kozlovska arī pauda, ka galvenie cietēji nepietiekama finansējuma gadījumā būs pacienti.

Jau ziņots, ka LVSADA padome 15.oktobrī nolēma sākt intensīvu protesta akciju sagatavošanu, bet par konkrētu dažādu akciju formu un laiku lems nākamajā LVSADA padomes sēdē, kas notiks 19.novembrī. Līdz šim laikam valdošā koalīcija ir apņēmusies pabeigt nākamā gada valsts budžeta apstiprināšanu Saeimā.

"Mēneša laikā mēs sagatavosim konkrētu rīcības plānu, jo mēs varam protestēt par to, ko Saeima neizdarīs. Kamēr Saeima diskutē par nākamā gada valsts budžetu, tikmēr mēs pret viņiem nevaram protestēt, tas nebūtu loģiski. Šis laiks ir paredzēts sarunām, ja to rezultāts būs negatīvs, mēs paudīsim savu attieksmi. Arī pēc valsts budžeta apstiprināšanas Saeimai neviens netraucē lemt par kādas pozīcijas izmaiņām," teica Keris.

Kā uzskata arodbiedrība, veselības aprūpes finansēšanas likums nosaka, ka veselības aprūpei valsts finansējumam 2020.gadā ir jāsasniedz vismaz 4% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Taču valdības plāno to neparedz.

Atbilstoši Veselības ministrijas aprēķiniem, veselības nozares finansējums nākamgad būs 3,75% no IKP. Arodbiedrībā norādīja, ka šogad finansējums nozarei veido 3,87% no IKP.

"Atbilstoši veselības aprūpes finansēšanas likumam, valsts budžeta papildu finansējumam darba samaksas pieaugumam nozares darbiniekiem nākamgad bija jāpārsniedz 100 miljoni eiro, tomēr budžetā ir paredzēti tikai aptuveni 43 miljoni eiro," neapmierināta ir arodbiedrība.

Valdības partijas ir atzinušas, ka finansējums veselības aprūpei nesasniegs cerēto proporciju no IKP, taču nozarei tiks nodrošināts pieaugums atbilstoši budžeta iespējām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu