Jau rīt klāt skolēnu brīvlaiks: kā saturīgi pavadīt brīvās dienas? (2)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: publicitātes

“Skolēnu brīvlaiks nav domāts tam, lai garlaikotos vai slinkotu. Ir jāatpūšas, darot aizraujošas lietas! Vienīgā problēma – izdomāt, kuras tās ir,” saka skolnieks Klāvs Smildziņš. 

Klāvs mācās Rīgas Franču licejā, pēta interneta portālus, lasa žurnālus un interesējas par visu pasaulē notiekošo! Ar Klāvu nekad nebūs garlaicīgi, jo viņš īsts jokdaris un burvju triku meistars, kurš katru kopā būšanu pārvērtīs neaizmirstamā piedzīvojumā. Brīvajos brīžos Klāvs filmē un montē video, kā arī jau kopš četru gadu vecuma aizraujas ar futbola spēli.

Iepazīsties ar Klāva ieteiktām 7 nodarbēm saturīgai brīvo dienu pavadīšanai!

1. Pavadi laiku kopā ar draugiem – ārā. Esi tas, kurš mudina draugus pavadīt laiku ārā! Kopā izplānojiet, ko darīsiet. Ierosini draugiem doties velosipēdu izbraucienā uz tādu vietu, kur savā pilsētā nekad neesat bijuši. Visticamāk, tavā pilsētā ir daudz tādu apskates objektu, ko brauc skatīt cilvēki no citām pilsētām vai pat valstīm, bet paši tos vēl neesat redzējuši. Vai arī aizbrauciet ar vilcienu pie vecmāmiņas uz laukiem – varbūt ir kādi rudens darbi, kurus kopā ar draugiem varat paveikt? Protams, kamēr laiks turas silts, tuvākajā pagalmā jāuzspēlē arī futbols. Atceries, ka veselības vārdā katru dienu ārā būtu jāpavada vismaz pāris stundas.

2. Iemācies un iemāci ģimenei vienu dabai draudzīgu ikdienas paradumu. Velti laiku, lai sameklētu informāciju, kādi ir dabai draudzīgi ikdienas paradumi un kādu negatīvo ietekmi uz dabu atstāj jūsu ģimenes līdzšinējie paradumi. Varbūt sagatavot ģimenei nelielu prezentāciju par šo tematu? Prezentācijas taču var gatavot ne tikai skolas vajadzībām! Izpēti, ko sliktu dabai nodara pārtikas atkritumi un cik svarīgi ir pirkt tikai tik daudz, cik ģimene var apēst. Vai arī – kāpēc ballītēs nevajadzētu laist gaisā hēlija balonus.

3. Nakšņošana pie draugiem. Kad tad vēl, ja ne brīvlaikā organizēt nakšņošanu pie draugiem? Galvenie noteikumi – respektēt pārējos mājiniekus un nebūt pārāk skaļiem, kā arī neatstāt mājās aiz sevis nekārtību. Ja šo ievērosi, vecākiem nebūs iebildumu pret kopīgu nakšņošanu arī citos brīvlaikos.

4. Atrodi sev piemērotāko sporta veidu. Ja vēl neesi atradis savu sporta veidu, ir piemērotākais laiks to izdarīt. Ja trūkst ideju, izmēģini to, ko vēl nekad neesi mēģinājis, to ar ko jau nodarbojas tavi draugi vai lūdz palīdzību vecākiem. Fiziskās aktivitātes patiešām uzlabo garastāvokli, veselību (arī nākotnē) un, kas nav mazāk svarīgi – fizisko formu.

5. Izlasi grāmatu. Aizej uz bibliotēku vai grāmatnīcu, velti laiku grāmatas izvēlei un pēc tam – lasīšanai. Ja neredzi jēgu grāmatu lasīšanai, tad zini, ka tā uzlabo prāta darbību, bagātina vārdu krājumu (ļoti noderēs, piemēram, literatūras stundās), trenē atmiņu, vairo zināšanas un lieliski izklaidē. Tāpat nozīmīgs var būt fakts, ka vecāki un literatūras skolotāja par tavu iniciatīvu grāmatas lasīšanā būs iepriecināti. Daži ieteikumi grāmatas izvēlē, ko esmu lasījis es vai slavējusi mana māsa Lība: Džefa Kinnija “Grega dienasgrāmatas” (tās ir patiešām jautras!), Astridas Lindgrēnes “Meistardetektīvs Blumkvists”, Annas Volcas “Eva, Niks un es”, Martina Vīdmarka un Helēnas Villisas grāmatu sērija “Lases un Majas detektīvaģentūra”, R. Dž. Palasio “Brīnums”, Dž. D. Selindžera “Uz kraujas rudzu laukā”, Agatas Kristi “Austrumu ekspresis”.

6. Internetā pavadi laiku saturīgi. Ir skaidrs, ka vecāki dusmojas, ja bērns katru dienu vairākas stundas pavada internetā. Es iesaku šo laiku, ko pavadām internetā izmantot lietderīgi – būsi ieguvējs gan pats, gan vecāki to novērtēs! Piemēram, izmantojot internetu, iemācies ko jaunu. Es, piemēram, mācos valodas, izmantojot aplikāciju “Duolingo”. Tāpat ar YouTube palīdzību iemācījos salikt kubiku rubiku. Māsa mācās zīmēt, izmantojot YouTube atrodamos video padomus: ievadi atslēgas vārdus “tips for drawing” vai “Bob Ross”. Bobs Ross ir pasaulē zināms mākslas skolotājs, viņam savulaik televīzijā ir bijis raidījums, kurā māca zīmēt un gleznot. Vēl māsa šobrīd izmēģina dažādus grimus Helovīnam.

7. Pilnveido savas ēst gatavošanas prasmes. Ja neesi liels ēst gatavotājs, sāc ar recepšu pētīšanu – šim mērķim lieliski noderēs vietne, kur mēs ar māsu un pavāru Normundu Baranovski rādām dažādas vienkāršas receptes. Mācies, apgūsti jaunas receptes un iepriecini vecākus, sagaidot no darba ar siltām vakariņām! 

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu