Vācijā "zaļie" mēģina panākt vispārēju ātruma ierobežojumu uz autobāņiem (12)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Automašīnas spidometrs. Ilustratīvs attēls
Automašīnas spidometrs. Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Vācijas Bundestāgā ar viennozīmīgu pārsvaru noraidīts "zaļo" priekšlikums valstī noteikt vispārēju maksimālā ātruma ierobežojumu pie 130 km/h atzīmes. Tas nozīmētu tā dēvēto autobāņu sniegtās brīvības beigas, taču Bundestāga parlamentāriešu vairākums bija pret šādu scenāriju.

Par Zaļo partijas ideju 2020.gada uz autobāņiem ieviest 130 km/h maksimālo ātrumu Bundestāgā bija jābalso 17.oktobrī. Todien 498 amatpersonas nostājās pret priekšlikumu, 126 bija par, bet septiņas atturējās, ziņo vācu AutoBild.

Iepriekš Zaļo partija argumentēja, ka ar maksimālā braukšanas ātruma ierobežojumiem varētu ātri vien, turklāt bez maksas un ievērojamā apmērā samazināt kaitīgo izmešu apjomu. Zaļie arī prognozē, ka līdz ar gaidāmo autonomās braukšanas izvēršanos tāpat tiks noteikti maksimālā ātruma ierobežojumi, jo sarežģīta būtu situācija, kurā pa vienu joslu kāds autopilotā brauc ar 130 km/h, kamēr blakus joslā var traukties ar 250 km/h.

Lai gan Zaļo partijas priekšlikums patlaban ir noraidīts, viedokļu atšķirības Vācijas parlamentā pastāv. Vieni uzskata, ka braukšanas ātrums ir jāierobežo un jākontrolē, jo būtu mazāk bojā gājušo, smagi cietušo un CO2 izmešu arī būtu mazāk. Citi uzskata, ka autobāņi ir drošākie ceļi Vācijā un būtu jāievieš absolūtas kontroles sistēma, lai uzraudzītu braukšanas ātrumu. Tāpat pastāv viedoklis, ka lielākās problēmas sagādā nevis autobāņi, bet gan mazās šosejas. 

Vācijas satiksmes ministrs Andreass Šoiers (Andreas Scheuer) vienmēr bijis pret ātruma ierobežojumiem, bet vides ministre Svenja Šulce (Svenja Schulze), tāpat kā policija - par, un arī sabiedrība sliecas par ierobežojumiem, tiesa, ierosinātos 130 km/h atbalsta tikai aptuveni trešdaļa.

Aptaujā, ko viedokļu izpētes institūts YouGov veica labi zināmā portāla mobile.de uzdevumā, par ātruma likumā noteiktu ierobežojumu izteicās 56,5% no 1020 aptaujātajiem. Tikai 16,8% bija pret. Par 130 km/h kā maksimālo robežu bija 31,8%, 12,8% vēlētos braukt ar vismaz 140 km/h, 10,2% ar vismaz 150 km/h, bet ar 160 km/h - 9,2 procenti aptaujāto. Tai pašā laikā gan jāatzīmē, ka 14,7% aptaujas dalībnieku vēlētos, lai tiktu noteikts, ka pa autobāni nevar braukt ātrāk kā ar 120 km/h.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu