Vīrs, kuram no mēles pazuda garšas kārpiņas (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: The New England Journal of Medicine

Šī vīrieša mēles savādā stāvokļa pamatā izrādījās relatīvi viegli ārstējama problēma asinīs.

Kad slimnīcā ieradās 64 gadu vecais vīrietis un izbāza mēli pārbaudei, ārsti uzreiz pamanīja, ka ar viņu kaut kas nav kārtībā. Proti, ja normālai mēlei ir tekstūra, tad šim vīram tā bija gluda un spīdīga. Ekspertiem nevajadzēja daudz laika, lai noskaidrotu, kāpēc tā – pacientam no mēles bija pazudušas garšas kārpiņas.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “The New England Journal of Medicine”, rakstīts, ka šāds mēles stāvoklis varētu būt kādas asins kaites rezultāts, kuru, par laimi, ir relatīvi viegli izdziedēt.

Singapūrā dzīvojošais vīrietis pie ārsta devās uzreiz pēc tam, kad mēlē sajuta sāpes un un piesārtumu līdz ar dedzinošu sajūtu ap lūpām. Šī sajūta viņu mocīja sešus mēnešus. Singapūras Nacionālās universitātes ārsti novēroja, ka uz pacienta gludās mēles trūka garšas kārpiņu.

Pacienta simptomi liecināja par stāvokli, ko ārsti dēvē par atrofisko glosītu jeb mēles infekciju, kas noved pie mēles krāsas un tekstūras izmaiņām, to skaitā arī garšas kārpiņu zuduma.

Tomēr, kas izraisīja šo kaiti? Asins analīzes atklāja nozīmīgu pavedienu: vīrieša asinīs bija ārkārtīgi zems vitamīna B12 līmenis.

Beigu beigās vīrietim tika diagnosticēta anēmija jeb stāvoklis, kad cilvēka asinīs B12 vitamīna trūkuma dēļ ir ļoti zems sarkano asinsķermenīšu līmenis. Dažos gadījumos cilvēkam attīstās anēmija tāpēc, ka viņu imūnsistēma uzbrūk proteīniem, kas vajadzīgi, lai absorbētu vitamīnu B12. Tiesa, vēlāk izrādījās, ka vīrietim ir šī stāvokļa autoimūnā forma.

Sarkanie asinsķermenīši satur proteīnu mioglobīnu, kas ir nozīmīgs muskuļu veselībai, to skaitā arī mēles muskuļiem. Par laimi, parasti anēmiju ir relatīvi viegli ārstēt, pacientam uzņemot lielas vitamīna B12 devas.

Šajā gadījumā vīrietim mēnesi tika injicēts šis vitamīns, līdz viņa mēle atguva savu normālo stāvokli.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu