Nelūgtie ciemiņi: žurkas un peles mājoklī (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Ieraugot žurku vai peli mājoklī, bieži atskan pārbīļa spiedzieni - šie mazie zvēri pārnēsā slimības, nodara postījumu iedzīvei un mēdz arī skaļi uzvesties. Lai nevajadzētu sadzīvot ar žurku un peļu izdarībām, pasargā savu mājokli jau laicīgi. 

Ja kādam kaimiņam mājoklī ir sākusies grauzēju invāzija, pastāv liela iespēja, ka tie apmeklēs arī jūs. Grauzēji, meklējot patvērumu, mēdz mājās ierāpties pa atvērtiem logiem. Šie dzīvnieki ir attapīgi un veikli, mazi un apveltīti ar asiem zobiem, tādēļ iekļūšana dzīvoklī neaicinātiem nesagādās īpašas grūtības. 

Pirmais solis, kā pasargāt savu dzīvesvietu no grauzēju invāzijas, ir pārbaudīt, kā tie var iekļūt mājoklī. Pievērs uzmanību šādām niansēm:

  • Apskati mazas spraugas mājas sienās un pamatos. Pat divus centimetrus plata sprauga ir pietiekoši liela, lai tajā iekļūtu pele. Tā pele var tikt iekšā mājas pamatos un tālāk aizceļot uz sienām un bēniņiem. Lai tā nenotiktu, aiztaisi spraugas ar špakteli vai cementu.
  • Esi piesardzīgs ar bēniņiem - nereti tur žurkas un peles rod mājvietu. Rūpīgi pārskati katru bēniņu stūri un aiztaisi caurumus.
  • Ja mājai vai dzīvoklim ir koka logi vai durvis ar pūstošiem stūriem - pēdējais laiks tos savest kārtībā. Peļu un žurku asie zobiņi viegli spēs izgrauzt sev ieeju mājā vai dzīvoklī. 

Otrais solis ir likvidēt grauzējiem draudzīgu vidi:

  • Neatstāj netīros traukus izlietnē un ēdienu uz virtuves virsmas. Nomazgā traukus un izmet ēdiena pārpalikumus, kas mēdz sakrāties izlietnē. 
  • Iegādājies atkritumu kastes ar cieši aiztaisāmiem vākiem. Tāpat papildu aizsardzību sniegs atsevišķa kaste ar vāku organiskajiem atkritumiem - šis var būt labs iemesls šķirošanai. 
  • Uzglabā sauso pārtiku stikla traukos ar vāku. Ieber brokastu pārslas, musli, rīsus, cukuru, miltus un citus ēdienus burkās vai speciālos traukos - žurkas un peles netiks klāt pārtikai un aiz izsalkuma meklēs kādu citu dzīvokli, kur atrast pārtiku. 
  • Ja dzīvo pirmajos stāvos, neatstāj logus vaļā bez uzraudzības, ja vien tos nesedz sietiņš. Šāds drošības līdzeklis lieti noderēs arī, ja mājās ir kaķis vai mazs bērns, un pasargās tos no izkrišanas pa logu. 
  • Blakus mājoklim neatstāj malkas kaudzes, atkritumu kastes vai kaudzi ar būvmateriāliem. Nereti šo materiālu starpās mēdz mitināties grauzēji, kas tālāk var meklēt pajumti arī blakus esošajā mājā. 

Trešais solis - likvidē grauzējus: 

  • Saprotams, ka efektīvākais veids grauzēju likvidēšanai ir inde un klasiskās peļu lamatas. Novieto lamatas vai indi stūros, potenciālās slēptuvēs, bēniņos un pagrabā. 
  • Pret žurkām un pelēm ir iespējams cīnīties ar dabiskiem līdzekļiem - grauzēji necieš piparmētru smaržu, tādēļ izmēģini cīņā pret žurkām un pelēm ar piparmētru eļļu piesūcinātas kokvilnas bumbiņas. 
Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu