Krievijas aģenti Butinu atbrīvos no ASV cietuma (9)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Marija Butina
Marija Butina Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas aģenti Mariju Butinu piektdien paredzēts atbrīvot no cietuma Floridā, kur viņa aizvadījusi lielāko daļu viņai piespriestā 18 mēnešu cietumsoda par mēģinājumiem iefiltrēties ASV lielākajā ieroču lobijā un iespaidot amerikāņu konservatīvos aktīvistus, vēsta aģentūra "Reuters".

Pēc tam Butinu bez liekas kavēšanās plānots deportēt uz Krieviju.

31 gadu veco Butinu no Talahasī cietuma bija plānots atbrīvot novembra sākumā. Taču, kamēr Butina izcieta sodu, spēkā stājās ASV likumdošanas grozījumi, kuru rezultātā cietumsoda laiks par labu uzvedību tika samazināts.

Tiklīdz Butina no cietuma būs atbrīvota, viņa nekavējoties nonāks ASV imigrācijas dienestu rokās un tiks pie pirmās iespējas deportēta.

Krievijas autokrāts Vladimirs Putins iepriekš paudis "niknumu" par Butinas notiesāšanu un apgalvojis, ka viņa neesot darbojusies Krievijas specdienestu uzdevumā.

Butina atrodas apcietinājumā kopš aizturēšanas 2018.gada jūlijā. 

Butina pērn atzina vainu apsūdzībās par sazvērestību, kā arī apstiprināja, ka viņa slepus vākusi operatīvo informāciju par Nacionālo Strēlnieku apvienību (NRA) un citām organizācijām bijušā Krievijas likumdevēja uzdevumā.

Butina atzina, ka viņai par savu rīcību ir kauns.

Kā janvārī ziņoja tīmekļa laikraksts "The Daily Beast", atsaucoties uz ASV izlūkdienestu atskaiti, Butinas iefiltrēšanas operācija ASV konservatīvā politiskā istablišmenta aprindās notikusi ar Kremļa ziņu un akceptu.

Butinas aizbildnis un operācijas iniciators bijis Krievijas Federācijas padomes bijušais priekšsēdētāja vietnieks un Krievijas Bankas bijušais priekšsēdētāja vietnieks Aleksandrs Toršins.

Butina atzina, ka esot centusies iefiltrēties NRA ar divu amerikāņu palīdzību. Viens no tiem bija konservatīvais politiskais aktīvists Pols Ēriksons, kuram ar Butinu bija romantiskas attiecības. Viņam netika uzrādīta apsūdzība Butinas lietā, taču pret Ēriksonu ierosināja nesaistītu lietu par krāpšanu.

Augustā no amata atkāpās interneta veikala "Overstock.com" vadītājs Patriks Bīrns pēc tam, kad "Fox News" žurnāliste Sāra Kārtere ziņoja, ka viņam bijušas intīmas attiecības ar Butinu.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu