Krauklis: Katra pašvaldība labāk redz, kā veidot savu pārvaldības struktūru (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis
Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis Foto: Edijs Pālens/LETA

Katra pašvaldība labāk redz, kā veidot savu pārvaldības struktūru, komentējot Rēzeknes novada pašvaldības vadītāja Monvīda Švarca (V) priekšlikumu dalīt novadus pagastu apvienībās, sacīja Reģionālo attīstības centru apvienības valdes un Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis (Vidzemes partija).

Ja Rēzeknes novadam pagastu apvienību modelis labi strādā, tātad viņu gadījumā tas ir loģisks un atbalstāms, turpretim Valkas novadā tas būtu lieks starpposms, norādīja Krauklis.

Jau ziņots, ka Švarcs pieļāva, ka jaunveidojamo Rēzeknes novadu, kurā paredzēts apvienot esošo Rēzeknes un Viļānu novadu, varētu dalīt pagastu apvienībās. 

Novada vadītājs pauda gandarījumu, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), īstenojot administratīvi teritoriālo reformu, tomēr plāno atdalīt Rēzekni no apvienojamiem Rēzeknes un Viļānu novadiem.

Runājot par jaunā novada administratīvo centru, domes priekšsēdētājs klāstīja, ka efektīvs būtu novada dalījums pagastu apvienībās. Pašlaik Rēzeknes novada 25 pagasti apvienoti četrās apvienībās, un līdzīgu apvienību varētu izveidot no Viļānu novada pagastiem, uzskata Švarcs.

Par to, kur atradīsies pati domes ēka, vēl plānots apspriesties ar kolēģiem Viļānu novadā, taču, izvēloties "kantora ēkas" atrašanās vietu, jāņem vērā tās sasniedzamība, uzsvēra Švarcs. Vienlaikus domes priekšsēdētājs atzina, ka pašlaik iedzīvotājiem uz domi, kas atrodas Rēzeknē, jādodas ļoti reti, jo pakalpojumi pieejami pagastu apvienību pārvaldēs, un domē ir tikai administrācija un dažas nodaļas. 

Komentējot sākotnējo plānu apvienot Rēzekni ar Viļānu un Rēzeknes novadiem, Švarcs arī pauda pārliecību, ka, apvienojot abus novadus ar pilsētu un nemainot vēlēšanu sistēmu, samazinātos mazāk apdzīvoto vietu pārstāvniecība jaunajā domē, radot nomales efektu.

Līdzīgi esot arī visā Latvijā, kur, piemēram, ar valsts atbalstu tiek "sildīta" ekonomika Pierīgā un lielākajās pilsētās, nevis reģionos. Viņaprāt, arī jaunajam cietumam izvēlēta no reģionu attīstības skatupunkta neveiksmīga vieta, jo Liepājā uzņēmējdarbība ir attīstīta. Švarcs uzskata, ka labāk būtu izvēlēties, piemēram, Daugavpili, "sildot" pilsētas ekonomiku.

"Vienkārši pārzīmējot esošo novadu robežas un apvienojot tos jaunajās pašvaldībās, uzņēmējdarbības attīstības tempi nemainīsies," uzskata politiķis.

Jau ziņots, ka VARAM piedāvāja reformas rezultātā pašvaldību skaitu Latvijā samazināt no 119 līdz 36. Ministrijas izstrādātā administratīvi teritoriālās reformas karte paredzēja apvienot Rēzekni, Rēzeknes un Viļānu novados.

Tomēr vēlāk koalīcija vienojās sākotnēji piedāvāto modeli papildināt ar trim jaunām pašvaldībām, saglabājot atsevišķu pašvaldību statusu Liepājai, Rēzeknei un Daugavpilij.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu