Veselības ministrijas iespējamā datorprogrammu iepirkumu shēma īstenota arī citur (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Dators. Ilustratīvs attēls
Dators. Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

KNAB un Konkurences padome (KP) šobrīd turpina izmeklēt iespējamu desmit būvniecības uzņēmumu karteli un nelikumības būvniecības iepirkumos. Pēc premjera rezolūcijas ekonomikas ministrs ķērās pie caurumu novēršanas likumos, solot trīs mēnešu laikā sagatavot nozares “kapitālo remontu”.

Tomēr ir nozare, kas no valsts iestādēm ik gadu saņem desmitiem miljonu eiro, pilnībā apejot pat to nepilnīgo iepirkumu regulējumu, kāds pašlaik pastāv. “Nekā personīga” savulaik ziņoja par aizdomīgiem datorprogrammu pirkumiem Veselības ministrijā (VM). Tagad iespējamus pārkāpumus atklājusi arī Iekšlietu ministrija (IeM).

Organizēt iepirkuma procedūru katru reizi, kad kādai valsts iestādei vajag kādu datorprogrammu, ir lieka resursu šķērdēšana. Tādēļ tāpat kā pildspalvas un tualetes papīru, arī “Microsoft Word” vai “Tildes biroju” valsts iestādes bez liekas birokrātijas pērk Elektroniskajā iepirkumu sistēmā. Tas ir valsts iestāžu interneta veikals, ko uztur Valsts Reģionālās attīstības aģentūra.

Pēdējos gados datorprogrammu nodaļa šajā ierēdņu lielveikalā uzsprāgusi. Pērn no visiem 90 miljonus eiro vērtajiem pirkumiem 35 miljonus iestādes samaksāja par programmām un datorspeciālistu konsultācijām. Tāds ekonomiskais uzrāviens licis vietējiem uzņēmumiem reģistrēt Elektroniskajā iepirkumu sistēmā desmitiem it kā pašu izveidotu programmu. Divas no šīm programmām tagad nonākušas policijas redzeslokā.

Šī gada sākumā valdība nolēma atcelt plānoto Latvijas iedzīvotāju sadalīšanu divos veselības aprūpes pakalpojumu grozos. Tam paredzētās sistēmas un programmas kļuva nevajadzīgs. VM piesaistīja auditorus, lai tie izvērtē, ko vēl var izmantot. Programmatūras ”Owitech” un ”GrayWolf” atrast neizdevās. Auditori tās uzskata par fiktīvām.

Arī citās valsts iestādēs zem šiem pašiem nosaukumiem pirkti atšķirīgi produkti un pakalpojumi – sākot no jaunu sistēmu būvēšanas līdz kiberdrošības sargāšanai. Radās aizdomas par shēmu iepirkumu procedūras apiešanai.

Valsts policija (VP) šoruden sākusi kriminālprocesu par, iespējams, neesošu datorprogrammu iegādi VM. Aizdomīgā pirkuma vērtība bija miljons eiro. To pašu programmu iegādājās arī IeM, kas tagad atklājusi iespējamus pārkāpumus iepirkumā. Tos pārbaudīs VP un Iekšējās drošības birojs (IDB).

IeM Informācijas centrs par “Owitech” licencēm un programmas ieviešanu šogad un pērn kopā samaksāja gandrīz 200 000 eiro. Kad VM paziņoja par izmeklēšanu “Owitech” iepirkumos, dienesta pārbaudi sāka arī IeM Informācijas centrā. Tur programmas atrada, bet iepirkšanās apstākļi Elektroniskās informācijas sistēmā radīja aizdomas.

Jurita Mikoviča, IeM Informācijas centra pārstāve:

"Mūsu centra tehniskie darbinieki veica šo te priekšizpēti. Protams, viņi salīdzināja arī citu ražotāju risinājumus, bet – kā visatbilstošākais tika izvēlēts šis “Owitech” programmatūras risinājums. Dienesta pārbaudes atzinumu šobrīd pēc piekritības tālākai pārbaudei esam nosūtījuši Valsts policijai un Iekšējās drošības birojam."

Tās pašas programmas pirkušas arī citu ministriju pakļautības institūcijas. Latvijas Nacionālā bibliotēka par “Owitech” un “GrayWolf” produktiem šajā un pagājušajā gadā samaksāja ap 200 000. Rezultātā – bibliotēkas dažādas digitālo objektu krātuves savienoja vienā sistēmā.

700 000 eiro par tām pašām programmām pērn tērējusi Tiesu administrācija. Tai bija jārada jauna maksātnespējas procesu uzskaite, turklāt tas bija jāizdara ātri.

Rihards Daniševskis, Tiesu administrācijas Tiesu un zemesgrāmatu departamenta Izpildu lietu reģistra nodaļas vadītājs:

"Ņemot vērā, ka mums bija diezgan ierobežoti termiņi, var teikt, gada laikā mums bija jārealizē maksātnespējas administratoriem un Maksātnespējas kontroles dienestam lietvedības un uzraudzības sistēma, un gada ietvaros no nulles izstrādāt sistēmu diezgan grūti. Līdz ar to, ņemot vērā, ka eksperti rekomendēja, ņemot šīs te licences, to var izdarīt daudz ātrāk un efektīvāk, un par samazinātu cenu, tad mēs balstījāmies uz šīm rekomendācijām, izvēlējāmies šo produktu."

Šādu sistēmu izstrādātājus jāmeklē atklātos konkursos. Elektroniskā iepirkumu sistēma paver iespēju to apiet, ja konsultanti izpēta tirgu un iesaka pirkt konkrētu programmatūru. Veselības ministrija konsultācijām nolīga firmu “Forceo”, kas ieteica izmantot “Analytica” ražoto ”Owitech”. Konsultanti gan noklusēja, ka ieteikumus palīdzēja veidot pati ”Analytica”.

Juris Pūce, “Analytica” valdes priekšsēdētājs:

"Pie mums vērsās “Forceo”, šinī gadījumā – ar jautājumu par to, ka viņi, ja nemaldos, bija šinī projektā iesaistīti kā konsultanti par to, kas izvērtēja risinājums, šobrīd iespējamos nozarē. Viņi mums lūdza jautājumu, vai mēs varam iedot kādu cilvēku, kas var palīdzēt kaut kādiem procesiem un tamlīdzīgām lietām."

Pēc “Forceo” ieteikuma ministrija iegādājās “Owitech”. Tomēr piegādāta ir tikai ārvalstu ražotāja programma, kas ir vairākas reizes lētāka. ”Analytica” noliedz, ka uzdotu svešu produktu par savējo. Tā esot platforma, uz kuras izvietot pašu produktus, kam dots ”Owitech” nosaukums.

“Nevienā brīdī mums no ministrijas puses, arī tiešajās komunikācijās, kas ir bijušas, nav bijuši jautājumi par to, kas tas tāds ir un kā tas darbojas. Jautājumi bijuši tikai no mūsu puses par to, kur un kādā veidā mēs varam jums to uzstādīt, lai uzstādītu risinājumus, mums jāuzstāda šī pamatplatforma un pa virsu šīs papildu komponentes. Rezultāts bija klusums, kur pēc tam vienkārši maijā tika paziņots, ka, ziniet, mēs nesaprotam, kas mums ir, uzskatām, ka mums nekā nav, tajā pašā laikā par to, ko mēs neesam redzējuši, izsakām viedokli un uzskatām, ka darījums jāpārtrauc,” turpina Pūce.

Valsts reģionālās attīstības aģentūra šobrīd apturējusi “Owitech” un “Graywolf” programmatūru tirgošanu.

Līdz šim produkti Elektroniskajā iepirkumu sistēmā tika ievietoti gan pēc iestāžu, gan pēc pašu pārdevēju ierosinājuma. Turpmāk šī kārtība mainīsies, un vismaz divām valsts iestādēm būs jārekomendē produkts tajā ievietot. Pagaidām neviena institūcija nav lūgusi ”Owitech” iekļaut sistēmā.

Kriminālprocess ”Owitech” pēc VM iesnieguma ierosināts VP Rīgas reģiona pārvaldē. IeM vērsās Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē, kur šīs nedēļas beigās resoriskā pārbaude izbeigta.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu