Barselonā notikušas lielas demonstrācijas gan par, gan pret Katalonijas neatkarību (1)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Emilio Morenatti / AP

Aizvadītajā nedēļas nogalē Barselonā norisinājās demonstrācijas gan par Katalonijas neatkarību, gan arī par Spānijas vienotību, iezīmējot dziļo politisko sašķeltību reģionā.

Sestdien apmēram 350 000 cilvēku izgāja ielās, lai protestētu pret Spānijas tiesas spriedumu, ar kuru deviņiem katalāņu separātistu līderiem piespriesti ilgi cietumsodi par 2017.gada 1.oktobra neatkarības referenduma sarīkošanu. Vēlāk notika otra, mazāka demonstrācija pie Spānijas policijas ēkas; šajā demonstrācijā izcēlās vardarbība, raksta aģentūra "Reuters".

Savukārt svētdien notika mierīga Spānijas vienotības atbalstītāju demonstrācija. Saskaņā ar policijas aplēsēm, tajā piedalījās 80 000 cilvēku, taču pasākuma rīkotāji - organizācija "Societat Civil Catalana" - norāda, ka dalībnieku skaits bijis ap 400 000.

"Atšķirībā no separātistiem mēs negribam un mums nevajag ne robežas, nedz arī mūrus," teica organizācijas līderis Fernando Sančess Kosta.

Katalonijā neatkarības jautājums ir ārkārtīgi strīdīgs. Jūlijā veikta sabiedriskās domas aptauja atklāj, ka 44% reģionā dzīvojošo respondentu atbalsta atdalīšanos no Spānijas, bet 48,3% ir pret to.

Visas galvenās Spānijas politiskās partijas distancējušās no jebkādiem soļiem Katalonijas neatkarības virzienā. Tikai kreisi noskaņotā partija "Podemos" pieļauj otra referenduma iespējamību pēc tam, kad 2017.gadā notikušais balsojums tika atzīts par nelikumīgu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu