"WhatsApp" iesūdz Izraēlas firmu par žurnālistu un aktīvistu izspiegošanu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Tiešsaistes tīkla lietotnes kompānija "WhatsApp" otrdien federālajā tiesā ASV Kalifornijas štatā ierosināja lietu pret Izraēlas kibernovērošanas uzņēmumu "NSO Group", apgalvojot, ka NSO izmantoja šo lietotni, lai izspiegotu vairāk nekā 100 žurnālistus un cilvēktiesību aktīvistus.

"WhatsApp" paziņoja, ka aprīlī un maijā bija konstatējusi jaunu, ļoti izsmalcinātu kiberuzbrukumu, kurā tika izmantota nepilnība tās video zvanīšanas pakalpojumā.

Kad izraudzītā mērķa viedtālrunis zvanīja, kiberuzbrucējs slepeni pārraidīja ļaunatūru šī tālruņa inficēšanai ar izspiegošanas programmatūru, avīzes "Washington Post" rakstā paskaidroja "WhatsApp" vadītājs Vils Katkārts.

"WhatsApp" apgalvoja, ka 14 dienu laikā notikuši uzbrukumi vairāk nekā 1400 viedtālruņiem 20 valstīs. 

Ierosinātajā lietā tiek pieprasīta NSO bloķēšana "WhatsApp" un tās mātesfirmas "Facebook" sistēmās, kā arī pausts aicinājums valdībām un uzņēmumiem darīt vairāk, lai pasargātu lietotājus no līdzīgiem uzbrukumiem.

"Mēs tagad cenšamies panākt NSO saukšanu pie atbildības pēc ASV štata un federālajiem likumiem, tai skaitā pēc ASV Datoru krāpniecības un ļaunprātīgas izmantošanas likuma," sacīja Katkārts.

"WhatsApp" reklamējas kā drošu sakaru lietotne, jo īsziņas tajā ir šifrētas, lai tikai īsziņas sūtītājs un saņēmējs varētu to izlasīt. Tālruņa inficēšana ar izspiegošanas programmatūru gan padara šīs īsziņas izlasāmas arī kiberuzbrucējam. 

"WhatsApp" paziņoja, ka ir sadarbojusies ar akadēmisko pētījumu grupu "Citizen Lab" Toronto Universitātē, lai noskaidrotu uzbrukuma upurus.

NSO ir noliegusi, ka būtu iesaistīta šajā uzbrukumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu