ASV amatpersonas arvien asāk kritizē Ķīnu

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo
ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo Foto: AP/Scanpix

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo trešdien kritizējis Ķīnas Komunistisko partiju, norādot, ka Pekina ir koncentrējusies uz savas starptautiskās ietekmes palielināšanu un tam ir jāstājas pretī.

Pompeo sacīja, ka Savienotās Valstis izsenis lolojušas draudzību pret Ķīnas tautu, uzsverot, ka Ķīnas komunistu valdība nav tas pats, kas Ķīnas tauta.

Taču Pompeo norādīja, ka Pekina sākusi izmantot metodes, kas radījušas problēmas ASV un visai pasaulei, tāpēc visiem kolektīvi jāstājas pretī šīm problēmām.

"Vairs nav reālistiski ignorēt fundamentālās atšķirības starp mūsu sistēmām, un ietekmi,  (..) kāda atšķirībām abās sistēmās ir uz Amerikas nacionālo drošību," pasākumā Hadsona institūtā Ņujorkā paziņoja Pompeo.

Arī ASV viceprezidents Maiks Penss pagājušajā nedēļā kritizēja Ķīnu par pārkāpumiem cilvēktiesību jomā un tirdzniecībā un metodēm, kādas Pekina izmanto savas starptautiskās ietekmes palielināšanai.

Pompeo sacīja, ka prezidents Donalds Tramps, kurš nākamgad sacentīsies par pārvēlēšanu amatā, jau no pirmās savas prezidentūras dienas paudis bažas par Ķīnas politiku.

"Šodien mēs beidzot redzam mērogu, kādā Komunistiskā partija ir naidīgi noskaņota pret Savienotajām Valstīm un mūsu vērtībām (..), un mēs to spējam, pateicoties prezidenta Trampa vadībai," sacīja Pompeo, kura izteikumi regulāri aizkaitina Pekinu.

Ķīnas vēstnieks Vašingtonā pirmdien lika noprast, ka Ķīnas valdība necietīs nekādu Komunistiskās partijas kritiku, uzsverot, ka partija bauda lielu uzticību Ķīnas tautā, kas to pilnībā atbalsta.

"Novilkt līniju starp partiju un tautu nozīmē izaicināt visu Ķīnas nāciju," uzsvēra vēstnieks Cui Tiaņkai.

Vēstnieks norādīja, ka ir liekulīgi apgalvot, ka Ķīnas panākumi tiek atzinīgi vērtēti, bet tajā pašā laikā apmelot spēku, kas vada Ķīnas tautu pretī panākumiem.

Pompeo pavēstīja, ka tuvāko mēnešu laikā vairākās runās izgaismos pretrunas abu valstu vērtībās, tostarp runās par Ķīnas Komunistiskās partijas izlūkdienestu globālajām ietekmes kampaņām un Pekinas "netaisnīgo un plēsīgo" ekonomisko praksi.

Pompeo sacīja, ka pievērsīsies arī Ķīnas armijas izaugsmei, norādot, ka Ķīnas militārās spējas tālu pārsniedz apmērus, kas tai būtu nepieciešami pašaizsardzībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu