Daži politiķi aicina ikšķiliešus pie Saeimas protestēt pret novadu reformu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Viktors Valainis
Viktors Valainis Foto: Paula Čurkste/LETA

Ikšķiles novada "Tautas sapulcē", uzrunājot novada iedzīvotājus, politiķi aicināja Ikšķiles iedzīvotājus 7.novembrī pulcēties pie Saeimas, lai paustu savu nostāju pret likumprojektu "Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums", informēja Ikšķiles novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Dūša.

Viņa stāstīja, ka vakar, 30.oktobrī, notikušajā "Tautas sapulcē" Ikšķiles novada iedzīvotāji iebilda pret Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavoto administratīvi teritoriālās reformas projektu, kas paredz Ikšķiles novada pievienošanu Ogres novadam.

Ikšķiles iedzīvotāji atkārtoti akcentēja sava novada izteikto piederību Pierīgai, ko raksturo - pastāvīgi pieaugošs iedzīvotāju skaits, pozitīvi demogrāfijas rādītāji, augsts iedzīvotāju blīvums, zemi bezdarba rādītāji, augsts iedzīvotāju ienākumu līmenis, uz izaugsmi vērsta budžeta plānošana un kvalitatīvs pašvaldības pakalpojumu grozs, stāstīja Dūša.

"Tautas sapulcē "piedalījās Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāts un Latvijas Lielo pilsētas asociācijas vadītājs Viktors Valainis (ZZS), kura pārstāvētā komisija izskatīja un virza izskatīšanai Saeimai pirmajā lasījumā minēto likumprojektu.

Savu skatījumu par administratīvi teritoriālo reformu sniedza arī jurists un politiķis, politisko partiju apvienības Latvijas Reģionu apvienība valdes priekšsēdētājs Edvards Smiltēns (LRA) un Zaļo un Zemnieku Savienības valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars.

Ikšķiles pašvaldības pārstāve norādīja, ka politiķi savās uzrunās atzinīgi novērtēja Ikšķiles novada iedzīvotāju veikumu un organizētās aktivitātes, kuras skaidri apliecina vietējo iedzīvotāju augsto politisko apziņu un aktivitāti. Tāpat atzinīgi vārdi tika veltīti Ikšķiles novada pašvaldībai, kas atbalsta iedzīvotāju vēlmi paust savas pašnoteikšanās demokrātiskās tiesības, piebilda Dūša.

Politiķi uzskata, ka pašvaldība rīkojusies atbildīgi, aizstāvot sava novada iedzīvotāju intereses, sagatavojot juridiski korektas vēstules, kas nosūtītas VARAM, Ministru prezidentam, Valsts prezidentam, skaidrojot pašvaldības attieksmi un nostāju pret reformu un norādot uz daudzajiem reformas trūkumiem un nepilnībām. 

Jau ziņots, ka 1910 Ikšķiles novada iedzīvotāju ir parakstījuši Valsts prezidentam Egilam Levitam adresētu vēstuli, kurā lūdz viņu nepieļaut VARAM sagatavotās administratīvi teritoriālās reformas sasteigtu īstenošanu.

Vēstulē pausts, ka iedzīvotāju pārstāvju nodoms ir personīgi tikties ar Levitu, lai klātienē skaidrotu savu nostāju pret VARAM veidoto pašvaldību vērtējumu un kritērijiem. Vēstules parakstītāji uzskata, ka kritēriji izvirzīti bez ekonomiska pamatojuma.

Tāpat viņi nav apmierināti, ka noteikti vienādi pamati administratīvo teritoriju veidošanai visā valstī, un, viņuprāt, netiek ņemtas vērā jaunizveidojamo novadu teritoriju attīstības perspektīvas.

VARAM piedāvājusi apvienot Lielvārdes, Ogres, Ikšķiles un Ķeguma novadus, izveidojot Ogres novada apvienoto administratīvo teritoriju.

Šogad maijā notika Ikšķiles novada iedzīvotāju aptauja par viedokli jautājumā: "Vai jūs esat par Ikšķiles novadu kā patstāvīgu Latvijas Republikas administratīvo teritoriju?". Aptaujā piedalījās 3299 Ikšķiles novadā deklarētie iedzīvotāji, tai skaitā 88 jaunieši no 15 līdz 18 gadu vecumam. Uz jautājumu ar "Par" atbildēja 3248 respondenti jeb 98,45 %, ar "Pret"- 51 respondents jeb 1,55 %.

Pēc pašvaldības pārstāvju paustā, Ikšķiles novada iedzīvotāji pašvaldību redz drīzāk kā Pierīgas, nevis Ogres pašvaldības daļu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu