Austrālijas teritorija grib neatkarību, lai... varētu pievienoties Jaunzēlandei (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Austrālijas kontrolētā Norfolkas teritorija, ko veido Norfolkas, Nipīena un Filipa salas, vēlas atdalīties no Austrālijas, bet nevis ar mērķi iegūt pilnīgu neatkarību, bet gan lai pēc tam pievienotos Jaunzēlandei, vēsta ASV raidsabiedrība CNN.

Norfolkas salas teritorija atrodas Klusajā okeānā starp Austrāliju, Jaunzēlandi un Jaunkaledoniju. Norfolka atrodas 1440 kilometru attālumā no Austrālijas austrumu piekrastes un 800 kilometru attālumā uz ziemeļiem no Jaunzēlandes.

Norfolkas salas teritorija aizņem vien 35 kvadrātkilometrus un tajā dzīvo 1800 cilvēku.

Oficiāli, Norfolka ir Austrālijas sastāvā, tomēr daļa iedzīvotāju labāk vēlētos būt Jaunzēlandes pavalstnieki.

Desmitgadēm ilgi Norfolkai bija pašnoteikšanās tiesības, tomēr 2015.gadā Austrālijas valdība nolēma, kas Austrālijas likumi tiks īstenoti arī Norfolkā.

Šis lēmums daļā norfolkiešu ir radījis neapmierinātību.

Kā liecina šomēnes publiskoti iedzīvotāju aptaujas rezultāti, 36% respondentu norādījuši, ka viņi vēloties lai Norfolka ir brīvā asociācijā ar Jaunzēlandi – tas nozīmē, ka savas iekšējās lietas Norfolka pārvaldītu pati, bet Jaunzēlandes ziņā būtu tās aizsardzība un ārpolitika.

35% respondentu izteikušies, ka viņi vēlētos būt brīvā asociācijā ar Austrāliju, savukārt vēl 25% iedzīvotāju vēlas pilnīgu neatkarību.

Pilnīgu integrāciju ar Austrāliju vēlas vien 3% Norfolkas iedzīvotāju. Tomēr Norfolkas autonomijas aizstāvji bažījas, ka tieši šajā virzienā Austrālijas valdība vēloties šo procesu virzīt.

Iedzīvotāju aptaujā piedalījās 457 cilvēki jeb aptuveni viena ceturtdaļa no Norfolkas iedzīvotājiem. Aptauju rīkoja aktīvistu grupa “Norfolkas iedzīvotāji par demokrātiju”.

Kā norādīja aktīvistu grupas pārstāve Kandisa Nobsa, “Norfolkas iedzīvotāji par demokrātiju” aptauju sarīkoja ar mērķi noskaidrot, cik daudz iedzīvotāju nav apmierināti ar to, kā salas tiek pārvaldītas.

Šī gan nav nebūt pirmā reize, kad Norfolkas pārvaldība raisa kaismīgas diskusijas.

Kopš Norfolkā 1774.gadā gadā ieradās britu jūrasbraucējs un pētnieks Džeimss Kuks, tā ir bijusi gan britu ieslodzījuma kolonija, gan vienkārši birtu kolonija, gan arī Austrālijas teritorija.

Norfolka pēdējos gadus saskārusies ar ekonomikas problēmām un tūristu skaita samazināšanos, un tieši tas Austrāliju lielā mērā pamudināja veikt izmaiņas Norfolkas pārvaldīšanā, attiecinot uz šo ārējo teritoriju Austrālijas nodokļus un sociālās aizsardzības programmas un citus noteikumus.

Lai arī daļa iedzīvotāju papildus Austrālijas nodrošinātos pakalpojumus novērtēja atzinīgi, citi bažījās, ka tādējādi Norfolka arvien vairāk zaudē savu pašnoteikšanos.

Nobsa pauž viedokli, ka problēma ar Austrālijas pieeju Norfolkas pārvaldīšanas jautājumā ir tā, ka tā vairāk izskatās pēc Norfolkas pārņemšanas, nevis pārvaldīšanas. Viņa arī piebilst, ka Austrālija jau iepriekš vairākas reizes ar nepietiekamu cieņu izturējusies pret Norfolkas kultūru un tradīcijām.

Tikmēr Norfolkas iedzīvotāju vēlmi iestāties brīvā asociācijā ar Jaunzēlandi Nobsa skaidro ar to, ka Jaunzēlande jau ir pierādījusi spēju veiksmīgi sadarboties ar Klusā okeāna dienvidu reģionu salu valstiņām.

Kā piemēru viņu min salu valsti Niui, kas atrodas 2400 kilometru attālumā no Jaunzēlandes. Niue ir sevi pārvaldoša valsts, kas ir brīvā asociācijā ar Jaunzēlandi.

Nobsa arī pauž viedokli, ka Norfolkas pilnīga neatkarība ir vismazticamākā no Norfolkas nākotnes perspektīvām.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu