Kā desmitgadēm apkrāpt ASV armiju: 82 gadus veca "uzņēmēja" stāsts (27)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

82 gadus vecais ieroču detaļu tirgotājs Bobs Kleins gatavojas atvadīties no savas ienesīgās biznesa impērijas, ko viņš veidoja desmitgadēm ilgi, pildot dažādus ASV Aizsardzības ministrijas pasūtījumus. Nesen noskaidrojies, ka viņš ne tikai vairāk nekā 20 gadu garumā apkrāpis ASV Aizsardzības ministriju, bet arī potenciāli apdraudējis ASV karavīru dzīvības, vēsta ASV izdevums “Forbes”. 

Kleins tika aizturēts 24.septembri savās mājās Jaunorleānā un kopš tā laika viņš atrodas mājas arestā. 

Saskaņā ar viņam izvirzītajām apsūdzībām, Kleins kopš 1997.gada pārdevis ASV bruņotajiem spēkiem defektīvas ASV militāro sistēmu un aprīkojuma rezerves daļas. Defektīvo detaļu radītās problēmas  var radīt draudus attiecīgā aprīkojuma un ieroču lietotājiem, teikts Aizsardzības ministrijas paziņojumā. 

Savu shēmu Kleins īstenoja, izveidojot un regulāri izmantojot dažādu uzņēmumus, kurus vadīja fiktīvi un viņa izdomāti cilvēki. Vienā no epizodēm Kleins pat bija noalgojis aktieri, kurš izlikās par viena no Kleina uzņēmumu vadītājiem. Šie uzņēmumi importēja lētas un kvalitātes standartiem bieži vien neatbilstošas detaļas no Ķīnas un Indijas, kas tika piedāvātas ASV Aizsardzības ministrijas iepirkumos. 

Kleinam izvirzītās apsūdzības kārtējo reizi atklājušas nepilnības Aizsardzības ministrijas materiālu sagādes sistēmā. Kā norāda Stratēģisko un Starptautisko pētījumu centra (CSIS) viceprezidents Džims Lūiss, Aizsardzības ministrijai jau ilgstoši ir bijušas problēmas ar tās iegādāto rezerves daļu kvalitātes kontroli. 

Kleina gadījums gan uzskatāms, par ārkārtēju, ņemot vērā, ka viņam pircējus bija izdevies apmuļķot tik daudzas reizes un tik ilgstošā laika periodā. 

Ar militārā aprīkojuma rezerves daļu iegādi nodarbojas Aizsardzības ministrija pakļautībā esošā Aizsardzības loģistikas aģentūra (DLA), kas sadarbojas ar 12 000 dažādu piegādātāju un apstrādā vairāk nekā 100 000 rekvizītu katru dienu. 

Kā norāda DLA, lielākā daļa aģentūras piegādātāju savu uzņēmējdarbību veic godprātīgi, tomēr gadās arī krāpnieki.

Kleins savas shēmas īstenoja, izmantojot nepilnības ASV aizsardzības ministrijas iepirkumu sistēmā.  

Vēloties iegādāties kādas konkrētas detaļas, DLA savā tīmekļa vietnē izsludina iepirkumu. Visi pretendenti, kas vēlas šīs detaļas piegādāt, reģistrējas attiecīgā reģistrā un saņem attiecīgu kodu – tas nepieciešams, lai valdība varētu nepieciešamības gadījumā iegūt informāciju par attiecīgo uzņēmumu un samaksāt tam par piegādātajām detaļām. 

Pēc tam, kad detaļas tiek piegādātas, tās tiek nosūtītas uz DLA laboratoriju kvalitātes kontroles veikšanai. 

Sistēmas kļūdas rezultātā piegādātāji varēja saņemt samaksu par piegādātajām detaļām vēl pirms kvalitātes kontroles veikšanas. 

Gadījumos, ja tiek konstatēts, ka uzņēmums iepirkumā piegādājis neatbilstošas kvalitātes detaļas, tam turpmāk liegts piedalīties iepirkumos, tomēr tas nenozīmē, ka šādu uzņēmumu kontrolējošas personas nevar izveidot jaunu uzņēmumu un turpināt nodarboties ar krāpnieciskām darbībām. 

Tieši šādi rīkojies Kleins. Viņš izveidojis virkni dažādu uzņēmumu, kas valdības iepirkumos spēja uzvarēt, piedāvājot zemāko cenu. 

Kleina uzņēmumi valdībai piegādājuši gan atbilstošas kvalitātes, gan nekvalitatīvu aprīkojumu. Tomēr ja kāds uzņēmums zaudēja tiesības turpmāk piedalīties iepirkumos, nākamajos konkursos piedalījās jau cits Kleina uzņēmums 

Saskaņā ar apsūdzībām, Kleins bija izveidojis kopumā aptuveni 50 dažādas kompānijas, kas bija reģistrētas dažādos ASV štatos. 

Izmeklētāji norāda, ka pirmais ar Kleinu saistītais uzņēmums tiesības piedalīties aizsardzības iepirkumos zaudēja 2003.gadā, tomēr savu krāpniecisko shēmu Kleins sācis īstenot jau 1997.gadā. 

Kleina advokāti cer, ka viņam netiks piespriests reāls cietumsods, ņemot vērā viņa cienījamo vecumu. Advokāti norāda, ka viņam ir ļoti slikta veselība. Mājas aresta režīmu Kleins drīkst pārkāpt tikai lai apmeklētu ārstu vai advokātu. 

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu