Atsauktā ASV vēstniece Ukrainā liecinājusi par draudīgu Trampa izteikumu (2)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Bijusī ASV vēstniece Ukrainā Marija Jovanoviča liecinājusi ASV Kongresam, ka viņa esot bijusi "ļoti nobažījusies" par draudīgu izteikumu, ko Donalds Tramps par viņu sacīja telefonsarunā ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, vēsta raidorganizācija BBC.

Baltā nama publicētajā telefonsarunas atreferējumā, ko portāls TVNET pārtulkojis latviešu valodā, Tramps par Jovanoviču teica, ka "viņai nāksies iet cauri šādām tādām lietām".

Bijusī vēstniece Kongresā liecināja 11.oktobrī, bet viņas teiktais tika publiskots pirmdien.

Jovanoviča norādīja, ka ASV prezidenta izteiktā frāze esot viņu "šokējusi".

"Man nebija ne jausmas, ko tas nozīmē," viņa sacīja. "Es biju ļoti nobažījusies. Es joprojām esmu nobažījusies."

Jovanoviča sacīja, ka Ukrainas tieslietu ministrs esot brīdinājis, ka "man patiešām jābūt uzmanīgai". Viņa no Ukrainas atgriezās maijā, dažus mēnešus agrāk nekā plānots.

Jovanoviča liecināja, ka aprīlī viņas priekšniece likusi nekavējoties atgriezties ASV. "Viņa teica, ka tas esot manas drošības un labklājības dēļ, ka cilvēki esot noraizējušies," Kongresam sacīja bijusī vēstniece.

Jovanoviča arī atklāja, ka esot lūgusi padomu ASV vēstniekam Eiropas Savienībā (ES) Gordonam Sondlandam, kurš pirms nokļūšanas amatā bija viens no Trampa dāsnākajiem ziedotājiem. Sondlands viņai ieteica tviterī palielīt Trampu.

"Tev jārīkojas spilgti vai jāpaliek zaudētājos," esot teicis Sondlands. Jovanoviča liecināja, ka neesot uzskatījusi par pareizu sekot šim padomam.

Jovanoviča piebilda, ka Trampa advokāts Rūdijs Džuliāni kopš 2018.gada beigām esot uzsācis mēģinājumus viņu diskreditēt, kamēr pats veidojis savu ārpolitiku Ukrainā. Džuliāni vēlējās panākt izmeklēšanu pret bijušo ASV viceprezidentu Džo Baidenu un viņa dēlu Hanteru, tādējādi cerot atrast informāciju, kas "potenciāli varētu kaitēt [Baidena] izredzēm uz prezidenta amatu".

Baidens ir viens no Trampa lielākajiem konkurentiem 2020.gada ASV prezidenta vēlēšanās.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu