Mediķu protestā būs plaši pārstāvētas reģionālās slimnīcas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: LETA

​Vairākas reģionālās slimnīcas ir īpaši sagatavojušās ceturtdien gaidāmajai protesta akcijai "Viena diena bez ārsta", dažām plānojot darbu brīvdienu režīmā, citām ierobežojot, bet citām pārceļot visas plānotās konsultācijas, izmeklējumus un plānveida operācijas, liecina vairāku reģionālo slimnīcu paziņojumi.

SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste Viola Grinvalde stāsta, ka akcijā, sadarbībā ar Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) Ventspils slimnīcas arodorganizāciju, dosies Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas Ventspils un Talsu filiāles ārsti - speciālisti, medicīnas māsas, ārstu palīgi un atbalsta dienestu darbinieki.

"Darbinieki brīvprātīgi, pēc savas iniciatīvas ņems bezalgas atvaļinājumu, tāpēc akcijas laikā slimnīcā tiks ierobežotas ambulatorās konsultācijas un diagnostiskie izmeklējumi, kā arī plānveida operācijas, nebūs sazvanāma un klātienē pieejama slimnīcas reģistratūra," teica Grinvalde.

Viņa uzsvēra, ka neatliekamā un stacionāra medicīniskā palīdzība tiks nodrošināta pilnā apmērā. Nepieciešamības gadījumā par saņemto medicīnisko palīdzību norēķināties būs iespējams slimnīcas uzņemšanas nodaļā.

Ar katru pacientu, kuram ir pieraksts uz ambulatorajiem pakalpojumiem 7.novembrī, Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīca sazināsies individuāli, lai rastu iespēju tuvāko dienu laikā piedāvāt citu iespēju saņemt pakalpojumu. Respektīvi, ja pakalpojumam gaidīšanas laiks ir bijis divi mēneši, tad pacientiem, pārceļot vizīti, nebūs jāgaida minētais laiks atkārtoti, piebilda Grinvalde.

Atbalstot akciju "Viena diena bez medicīnas personāla", arī Kuldīgas slimnīcas kolektīvs pulcēsies pie Saeimas ēkas.

Kuldīgas slimnīca šajā dienā strādās brīvdienu režīmā - nodaļās esošie pacienti saņems nepieciešamo aprūpi un ārstēšanu, bet uzņemšanas nodaļā būs pieejami dežūrārsti, kuri sniegs neatliekamo medicīnisko palīdzību un ārstēs akūtus pacientus, uzsvēra slimnīcas pārstāvji.

Kuldīgas slimnīcā 7.novembrī paredzētās pieņemšanas pie speciālistiem vai plānveida operācijas būs ierobežotas. Slimnīcas reģistratūra ar katru pacientu sazināsies individuāli, lai piedāvātu tuvāko pieejamo datumu, kad iespējams saņemt pakalpojumu.

Slimnīcas rehabilitācijas nodaļa strādās ierastajā režīmā un būs atvērta no plkst.9 līdz 17, bet E.Gulbja laboratorija un SIA "Vizuālā diagnostika" radioloģijas nodaļa - no plkst.8 līdz plkst.18.

Vidzemes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Uģis Muskovs informēja, ka uzņēmuma vadība atbalsta mediķu protesta akcijas prasību, lai pilnībā tiktu pildīti politiķu solījumi un likumā noteiktais par veselības aprūpes jomas darbinieku algu celšanu.

Protesta akcijas laikā Vidzemes slimnīcā tiks nodrošināta neatliekamā medicīniskā palīdzība un dzemdību palīdzība ierastajā kārtībā. Atceltas vai pārceltas ir operācijas dienas stacionārā un atsevišķu ambulatoro speciālistu pieņemšanas, kā arī nebūs pieejami ambulatorie pakalpojumi Vidzemes Rehabilitācijas centrā un Konsultatīvajā kabinetā Bastionā, norādīja Muskovs.

Rūpējoties par to, lai pacienti, kuriem vizīte pie speciālista vai izmeklējums protesta akcijas dienā atcelts, tomēr saņemtu pakalpojumu, tas tiks pārcelts uz tuvāko iespējamo laiku. Pārceltais pakalpojuma laiks tiks saskaņots personīgi ar katru pacientu.

Vidzemes slimnīcas arodorganizācijas vadītāja Anita Budkeviča stāstīja, ka kolektīvs ir informēts par iespēju piedalīties akcijā, sarunās kolēģi pauž atbalstu akcijas rīkošanai un nosoda politiķus par "viņu tiesisko nihilismu un likuma klajo pārkāpšanu".

Reģionālo slimnīcu mājaslapās skaidrots, ka ārstniecības iestāžu darbinieki ik dienas rūpējas par tiem, kam nepieciešama gan neatliekama, gan plānveida medicīniskā palīdzība, bet Saeimas un valdības nostāja veselības aprūpes finansēšanā neuzlabo veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību Latvijas iedzīvotājiem un nemotivē medicīnas nozares darbiniekus palikt strādāt Latvijā. 

"Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīca aicina atbalstīt veselības aprūpē strādājošos un 7.novembrī no plkst.8.30 līdz 9.30 pulcēties pie Saeimas, lai paustu savu viedokli un būt vienotiem savās prasībās." teikts slimnīcas mājaslapā.

LETA jau ziņoja, ka, protestējot pret plānoto veselības aprūpes finansējuma apmēru tuvākajiem gadiem, mediķi ceturtdien rīkos protesta akciju "Viena diena bez ārsta", aicinot visus ārstus, izņemot neatliekamās palīdzības mediķus, vienu dienu paņemt bezalgas atvaļinājumu. Šajā dienā pie Saeimas norisināsies arī protesta akcija.

Tikmēr valdības pārstāvji otrdien pēc tikšanās ar medicīnas darbinieku organizācijām žurnālistiem atklāja, ka valdība mediķu algu palielināšanai nākamgad varētu rast vēl papildu aptuveni 18 miljonus eiro, tai skaitā atliekot plānoto vēstniecības atvēršanu Austrālijā, kas nozīmē, ka kopumā šim mērķim tiktu novirzīti ap 60 miljoni eiro.

Tomēr veselības aprūpes nozares darbinieki turpina uzstāt uz nepieciešamību algu palielināšanai piešķirt visu iepriekš solīto finansējumu un ceturtdien gaidāmo protestu neatcels. 2020.gadā mediķu atalgojuma pieaugumam sākotnēji tika solīti 120 miljoni eiro, kas ļautu palielināt algas par 20%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu