Spoku krēsli: caurspīdīga mēbele, kas sniegs nevainojamu komfortu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Bespoek

Par plastmasas vai akrila krēsliem klīst visdažādākie mīti - daži uzskata, ka tie ir stilīgi, bet pagalam neērti, savukārt citi - neuzskata, ka šāda veida krēsli iederētos dzīvojamajās telpās. Tomēr kāda dizainera Filipa Starka "Spoku" krēsli spēj lauz šos mītus, vēsta portāls "Forbes". 

Savdabīgos krēslus dēvē par "Spoku" krēsliem to izskata dēļ - atšķirībā no citām mēbelēm, šie krēsli ir veidoti no izturīga caurspīdīga akrila un no noteiktiem rakursiem spēj radīt ilūziju, it kā sēdētājs ir apsēdies uz tukša gaisa. Šāda veida mēbeles ir ārkārtīgi populāras dizaineru vidū, jo tās teju pazudīs uz kopējā interjera fona un ir īpaši parocīgas iekārtojot mazas telpas, proti, caurspīdīgi krēsli vizuāli radīs iespaidu, ka tie tur nemaz neatrodas un vizuāli neaizņems vietu. 

Foto: Perigold

Pirmie šāda veida krēsli dienasgaismu ieraudzīja 1970. gados, kad franču dizaineris Filips Starks izgatavoja caurspīdīgus krēslus Parīzes naktsklubiem, tomēr tolaik šie jocīgie krēsli radīja skepsi nevis interesi. Par spoku krēsliem sāka runāt tikai 2002. gadā, kad dizaineris sāka izgatavot savus produktus prestižam mēbeļu zīmolam "Kartell". 

Savdabīgais krēsls ir akrila imitācija klasiskajam Luija XVI krēslam - vienkāršotam polsterētam krēslam, ko karalis bija pasūtījis īpaši savai sievai Marijai Antuanetei. Ja runājam par ekstravaganci, tad pirmais caurspīdīgais krēsls netika ražots no plastmasas vai akrila, bet gan no organiskā stikla. Šādi krēsli bija ne tikai dārgi, bet arī trausli un bīstami - ja plīsīs, nāksies vien piezemēties ar pēcpusi stiklos.  

Foto: Kartell

Akrila krēsls ir veidots no viena, nedalīta materiāla, proti, ja citus krēslus veido vairākas detaļas, tad spoku krēslam tā ir viena vesela detaļa. Pats dizaineris vairākiem dizaina žurnāliem ir atklājis, ka šie krēsli ir paredzēti gan iekštelpā, gan ārtelpām. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu