Levits: Veselības sistēma līdzinās pacientam ar daudzām diagnozēm vienlaikus (27)

Papildināts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts prezidents Egils Levits
Valsts prezidents Egils Levits Foto: Valsts prezidenta kanceleja

Veselības sistēma līdzinās pacientam ar daudzām diagnozēm vienlaikus, pēc tikšanās ar Latvijas Jauno Ārstu asociācijas (LJĀA) un Latvijas Māsu asociācijas (LMA) valdes pārstāvjiem sacīja Valsts prezidents Egils Levits.

Šodien Rīgas pilī Levits tikās ar Latvijas Jauno Ārstu asociācijas (LJĀA) un Latvijas Māsu asociācijas (LMA) valdes pārstāvjiem, lai izrunātu veselības aprūpes jautājumus. Prezidentu iepazīstināja gan ar atalgojuma jautājumu un pārējo Baltijas valstu atalgojuma praksi veselības aprūpē strādājošajiem, gan ar pārslodzi rezidentu un māsu lokā, gan solījumu laušanu no politiķu puses.

Prezidents norādīja, ka visas sabiedrības labā ir saklausīt jauno ārstu un māsu skaidrojumu, kuri mēģina paaugstināt izpratni sabiedrībā par konstruktīvu un sistemātiski sakārtotu pieeju veselības aprūpē, kas kopsummā saistās ar augstāku prioritāti budžeta veidošanā.

"No politiķiem šī situācija ar plānoto akciju 7. novembrī pieprasa saskatīt to, ka tukši solījumi izraisa aizvainojumu tiem, kuriem tādi ir doti un ilgtermiņā nāk ar negatīvām sekām solījumu devējiem," sacīja prezidents.

Pēc tikšanās ar Latvijas Jauno ārstu asociācijas (LJĀA) un Latvijas Māsu asociācijas (LMĀ) pārstāvjiem,  Valsts prezidents Egils Levits esot apņēmies mudināt politiķus izskatīt jautājumu par medicīnas nozarē strādājošo atalgojumu,  pastāstīja LJĀA valdes priekšsēdētājs Kārlis Rācenis.

Rācenis sacīja, ka sarunas laikā Levits esot demonstrējis dziļu izpratni par pašreizējo situāciju veselības aprūpes nozarē.

"Valsts prezidents piekrita, ka ir nepieciešams palielināt gan kopējo valsts finansējumu veselības aprūpei, gan nozarē strādājošo atalgojumu. Tikai tā ir iespējams panākt mediķu lojalitāti valsts ārstniecības iestādēm un Latvijas veselības aprūpes nozarei kopumā, atturēt no aizbraukšanas," uzsver Rācenis.

Tikšanās laikā LJĀA izteica savu nostāju par kopējo situāciju Latvijas veselības aprūpē, salīdzinot to ar situāciju Lietuvā, Igaunijā un Slovākijā, akcentējot, šo valstu pieredzi nozares finansēšanā un kvalitatīvas veselības aprūpes nodrošināšanā.

Levits pavēstīja, ka problēma ir kompleksa - papildus finanšu piešķiršana nākotnē prasa skaidru un taisnīgu atalgojuma sistēmu visiem veselības aprūpē strādājošajiem un sabiedrībai jābūt caurskatāmai, pieejamai un skaidri saprotamai informācijai par to.

Prezidents arī uzsvēra, ka finanšu piešķiršanai ir cieši jābūt saistītai ar modernas pārvaldības jautājumu veselības aprūpē un ar slimnīcu vadību gatavību pēc arvien modernākas pārvaldības, lielākas caurskatāmības līdzekļu izmantošanā, un godprātīgas koleģialitātes attiecībās, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu