Latvijā joprojām ieved Polijas uzņēmuma pārtiku, kura produkcijā iepriekš konstatēta salmonella (11)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: www.amam.lv

Latvijā joprojām tiek ievesta kāda Polijas uzņēmuma pārtika, kura produkcijā iepriekšējās pārbaudēs konstatēta salmonella, intervijā LNT raidījumam “900 sekundes” norādīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) vadītājs Māris Balodis.

Balodis vienlaikus uzsvēra, ka skolām un bērnudārziem šī pārtika netiekot piegādāta. Viņš piebilda, ka attiecīgais Polijas uzņēmums – “Cedrob” – šobrīd ir izspiests no bērnudārzu un skolu ēdināšanas bloku apgādes, bet līdz šim nav saņemta informācija no Polijas, ka uzņēmuma darbība būtu apturēta un konkrētajās novietnēs vistas būtu izkautas. Tādējādi šī uzņēmuma produkcija joprojām tiek ievesta Latvijā.

“Kā mēs zinām, mums Eiropas Savienības ietvaros nav robežu – mums ir vienotais tirgus. Šī, varbūt, ir vienotā tirgus negatīvā puse, ka mums ir pilnībā jāuzticas citu dalībvalstu institūcijām,” sacīja Balodis, piebilstot, ka, piemēram, pārbaudēs Rīgas Centrāltirgū šī uzņēmuma produkcija joprojām tiek konstatēta.

Balodis norādīja, ka pēc saslimšanas gadījumiem Siguldas apkaimē ir ļoti daudz secinājumu par to, kas būtu jāuzlabo, tostarp, piemēram, būtu jāstiprina pārtikas apritē iesaistīto darbinieku apmācības. "Pārtikas apritē ir jāstrādā cilvēkiem, kas nakts laikā zina higiēnas pamatprincipus," sacīja Balodis.

Tāpat viņš minēja, ka būtu jāstiprina atbildīgo dienestu kapacitāte un arī laboratoriskās kontroles.

"Ja mēs ieguldām papildus resursus laboratoriskajās kontroles, tad ir arī rezultāti. To mēs kaut vai redzam Ukrainas oļu produktu gadījumu - kad bija papildus finansējumus laboratoriskajām kontrolēm, mēs konstatējām salmonellu. To mēs tagad redzam arī ar lielāko Polijas [vistas] gaļas ražotāju - jau septiņos gadījumos uzņēmuma produkcijā esam konstatējuši salmonellu," klāstīja Balodis.

 Balodis arī atzīmēja, ka dienestam ir nepieciešami papildus resursi, jo pretējā gadījumā nākotnē vairs nebūs inspektoru, kas veic pārbaudes.

"Ir nepieciešami papildus resursi. Tāpēc Zemkopības ministrija ir vērsusies arī valdībā gan ar budžeta priekšlikumiem saistībā ar Zaļā iepirkuma kontroli, gan ar budžeta priekšlikumiem par konkurētspējīga atalgojuma nodrošināšanu PVD inspektoriem," teica Balodis, piebilstot, ka, piemēram, konkursos cilvēku ar veterinārmedicīnisko izglītību vairs praktiski nav.

Tāpat viņš minēja, ka veselības aizsardzībā gan epidemioloģija, gan pārtikas drošums ir pamatakmeņi. "Labāk, lai cilvēki nesaslimst no pārtikas izraisītām saslimšanām, lai viņi pēc tam nav jāārstē," sacīja Balodis.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu