"Z-Towers": Būvvaldes pārmetumi ir nepamatoti un ēka ir droša (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Pārdaugavā uzbūvēto augstceltņu "Z-Towers" attīstītāji noraida Rīgas pilsētas būvvaldes vadītāja Ingusa Vircava izteiktās bažas par ēkas drošību, sacīja SIA "Towers Construction Management" komercdirektors Andžejs Neguliners. 

Viņš norāda, ka kompānijai pilnīgi katram stāvam ir inženieru grupas apstiprināti nozīmīgāko konstrukciju akti, kas pierāda nesošo konstrukciju atbilstību. Neguliners skaidroja, ka eksperti izlases kārtībā veica urbumus nesošajās konstrukcijās visā ēkā. Pēcāk laboratorijās šie paraugi tikuši pārbaudīti un atzīti par kvalitatīviem, atbilstošiem būvnormatīviem. 

Savukārt būvvaldes vadītāja aizrādījums par iztrūkstošiem dokumentiem saistībā ar ūdens iekļūšanu ēkas pazemes stāvos un tā novēršanu esot apzināta sabiedrības maldināšana. Jau šā gada jūnijā "Towers Construction Management" esot iesniedzis atbilstošos dokumentus par mitruma novēršanu, kurus gan būvvalde lūdza pārstrādāt, bet tomēr zināja, ka situācija ir atrisināta. 

Neguliners informē, ka augustā būvvaldes pārstāvji vizītes laikā "Z-Towers" novēroja, ka mitruma problēma pazemes stāvos ir novērsta. Koriģēti dokumenti par veiktajiem darbiem Rīgas pilsētas būvvaldes Klientu apkalpošanas centrā tika iesniegti 1.novembrī. 

"Towers Construction Management" komercdirektors arī norādīja, ka, balstoties uz sertificēta eksperta ieteikumiem, SIA "Urbis" izstrādāja Latvijas būvnormatīviem atbilstošu projektu "Injekciju izbūve dzelzsbetona konstrukcijās pazemes stāvos". Tas nozīmē, ka risinājums ir reglamentējams pielietošanai Latvijā, skaidroja Neguliners.

Komentējot Vircava aizrādījumu par sadzīves kanalizācijas sistēmu, Neguliners norādīja, ka SIA "Rīgas ūdens" par kanalizācijas sistēmas funkcionalitāti ir sniedzis atzinumu un papildu skaidrojumu, kas norāda atbilstību visām prasībām. Šāds dokuments 11.oktobrī tika iesniegts būvvaldē. 

"Būvvaldes vadītāja komentārs par "Z-Towers" sadzīves kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmas tīklu nespēju funkcionēt ir aplams. Turklāt būvvaldes vadītājs ir arī kļūdījies - remontdarbu laikā 2020.gadā mēs "vērsim vaļā" nevis Daugavgrīvas ielu, bet gan Ranķa dambi. Turklāt par šo darbu veikšanu jau ir noslēgts līgums ar "Rīgas ūdeni", saskaņā ar kuru mēs šos darbus varam paveikt līdz 2020.jūlijam, uzsākot darbus pavasarī. Būvvaldes vadītājs, neakceptējot "Rīgas ūdens" atzinumu, faktiski piespiež mūs veikt darbus ziemas periodā, skaidri apzinoties, ka, piemēram, ziemā veiktos asfaltēšanas darbus būvvalde nepieņems un lūgs veikt atkārtotu asfaltēšanu pavasarī," norāda Neguliners.

Viņš uzsvēra, ka arī runājot par kanalizācijas izbūvi pie Zundas kanāla, būvvaldes vadītājs ir nekorekts. "Taisnība, ka pirms trīs gadiem uzzinājām, ka ir nepieciešams pārbūvēt inženierkomunikācijas tīklu, tomēr jau vairāk nekā divus gadus kopā ar būvvaldes speciālistiem mēs veidojam projektu, kas atrisinās šo situāciju," apgalvo Neguliners.

Ņemot vērā visu minēto, "Towers Construction Management" vēl joprojām ir neizpratnē, kāpēc Rīgas pilsētas būvvalde turpina kavēt ēkas nodošanu ekspluatācijā. Neguliners uzsvēra, ka katrs mēnesis, ko uzņēmums pavada, nenododot ēku ekspluatācijā, izmaksā vairāk nekā pusotru miljonu eiro.

Jau ziņots, ka trešdien Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas sēdē Vircavs paziņoja, ka Pārdaugavā uzslietajiem "Z-torņiem" būtu nepieciešama visaptveroša nesošo konstrukciju ekspertīze, jo 13 gadus ilgušajā būvniecības procesā 15 reizes ir mainījušies būvniecības dalībnieki un daudzu nesošo konstrukciju dokumentācija ir vienkārši pazudusi. 

Nedēļas sākumā Vircavs vērsās pie Rīgas domes deputātiem ar vēstuli, kurā pārmet Rīgas domes priekšsēdētājam Oļegam Burovam (GKR) spiediena izdarīšanu uz būvvaldes darbiniekiem, lai tie pieņemtu ekspluatācijā Pārdaugavā uzslietos "Z-torņus".

Neraugoties uz to, ka būvvalde vērsusi priekšsēdētāja uzmanību uz vairākiem pārkāpumiem un nepilnībām, Burovs, pēc Vircava paustā, esot izdarījis spiedienu uz būvvaldes darbiniekiem ar mērķi tomēr veicināt objekta pieņemšanu ekspluatācijā.

Pēc viņa teiktā, būvvaldes darbiniekiem radīta "emocionāli uzbrūkoša atmosfēra ar paceltu toni no priekšsēdētāja puses", pārmetot arī pārspīlētu birokrātiju iestādē.

Tikmēr mērs paudis bažas par kopumā būvvaldē notiekošajiem procesiem, sevišķi, saistībā ar "Z-torņu" projektu. Paziņojumā medijiem Burovs apstiprināja, ka ir ticies ar projekta "Z-Tower" attīstītājiem, kuri vērsušies pie viņa ar informāciju par to, ar kādām problēmām uzņēmēji sastopas, lai nodotu ēku ekspluatācijā. Tikmēr runājot par būvvaldes darbu kopumā, Burovs norādīja, ka "pēdējās dienās tajā norisinās ne visai izskaidrojami notikumi". 

"Būvvaldes vadītājs vienu dienu uzraksta darba uzteikumu, otrā dienā to jau atsauc, bet trešajā dienā uzsāk neplānotu iestādes reorganizāciju. Šie procesi, kopsakarā ar ārvalstu investoru paustajām bažām, ir visai nopietns signāls," pauda mērs, norādot, ka paļaujas uz tiesībsargājošo institūciju profesionālo darbu.

Neguliners aģentūrai LETA paziņoja par vēršanos Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) un Valsts policijā par iespējamu korupciju.

"Esam nosūtījuši oficiālu vēstuli Valsts policijai un KNAB, pieļaujot varbūtību, ka kāda amatpersona vai to kopums, pārkāpjot savas pilnvaras, apzināti kavē ēkas nodošanu ekspluatācijā," sacīja Neguliners un piebilda, ka šāda rīcība ir pretlikumīga, un uzņēmums darīs visu iespējamo, lai aizsargātu nodokļu maksātāju un starptautisko investoru likumiskās tiesības un intereses.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu