Noskaidrota viela, kas, visticamāk, izraisīja noslēpumainās “veipošanas slimības” (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Meitene veipo.
Meitene veipo. Foto: pixabay.com

Eksperti beidzot identificējuši iespējamo iemeslu, kas pēdējā laikā ASV izraisīja tā saucamās “veipošanas slimības” uzliesmojumu, kad tika reģistrēti vairāk nekā 2000 plaušu kaites gaidījumi, no kuriem 39 beidzās letāli.

Kā rakstīts jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “The New England Journal of Medicine”, potenciālais saslimšanu iemesls varētu būt vitamīna E acetāts.

Pēc analīzes, ko veica Slimību profilakses un kontroles centra laboratorija, vitamīna E acetāts tika atrasts visos plaušu šķidruma paraugos, kas tika iegūti no 29 pacientiem 10 ASV štatos. Visiem pacientiem bija diagnosticēta EVALI - veipošanas izraisīta plaušu slimība.

Vitamīna E acetāts ir eļļa, kas iegūta no vitamīna E un kuru pievieno THC (psihoaktīvā viela marihuānā) saturošiem veipošanas produktiem. Iepriekš eksperti izvirzīja teoriju, ka tieši eļļa varētu būt saslimšanu pamatā, jo tā tika atrasta daudzu pacientu organismā.

Tomēr šī ir pirmā reize, kad šī eļļa tika atrasta bronhoalveolārās lavāžas (BAL) paraugos, kas caur degunu tiek ņemti no plaušu gļotādas.

“Šis atklājums sniedz tiešus pierādījumus par vitamīna E acetāta tiešu klātbūtni ievainojuma vietā plaušās,” preses konferencē komentēja mediķe Anne Šašeta.

Vitamīna E acetāts ir nopietns iemesls bažām, jo nevienu citu vielu no iegūtajiem paraugiem nevar tik cieši saistīt ar plaušu slimību. Tiesa, šis atklājums neizslēdz iespēju, ka slimību vaininieks ir kāds cits savienojums.

Šo eļļu lielā daudzumā bieži pievieno THC saturošiem produktiem, lai to atšķaidītu, uzlabotu tā izskatu un produktā ļautu izmantot mazāku THC daudzumu.

“THC plaušu gļotādā nepaliek ilgi, savukārt vitamīna E acetāts ir ārkārtīgi lipīgs, gluži kā medus, tāpēc, kad tas nonāk plaušās, tas tur paliek ilgāk,” konferencē teica ārsts Džims Pirkls.

Vitamīna E acetāts ir atrodams dažādos ādas kopšanas produktos un pārtikā, tomēr tas nav kaitīgs, ja to norij vai uzklāj uz ādas. Tomēr, ieelpojot acetātu, tas var traucēt plaušu darbību.

Pagaidām nav īsti skaidrs, kā vitamīna E acetāts kaitē plaušām. Visticamāk, eļļa noklāj plaušas, traucējot normālu skābekļa apmaiņu. Plaušām cenšoties atbrīvoties no eļļas, sākas iekaisums, kas savukārt izmaina elpošanas procesu.

Šis atklājums kārtējo reizi uzsver to, ka cilvēkiem nevajadzētu lietot veipošanas produktus, kas satur THC, īpaši tos, kas iegūti no šaubīgiem avotiem.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu