“Veipošanas slimības” upurim transplantētas abas plaušas (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

17 gadus vecā pusaudža plaušas bija tik smagi bojātas veipošanas dēļ, ka ārstiem nācās tās aizvietot ar jaunu plaušu pāri.

Līdz operācijai pusaudzis vairāk nekā mēnesi bija pieslēgts īpašai ierīcei, kas palīdzēja uzturēt sirds un plaušu funkcijas.

“Bez ierīces viņš nebūtu izdzīvojis ne minūti,” izdevuma “Live Science” žurnālistiem teica viens no ķirurgiem Hasans Nemehs.

Plaušu transplantācija norisinājās 15. oktobrī un ilga 6 stundas. Pašlaik pusaudzis var elpot bez ierīces palīdzības un iziet fizioterapijas kursu, lai atgūtu spēkus. Viņa stāvoklis pirms transplantācijas bija tik smags, ka viņš nekavējoties tika ievietots nacionālajā rindā uz plaušu transplantāciju.

Foto: AP/Scanpix

Nemehs arī pieminēja, ka to, kam visvairāk nepieciešamas donora plaušas, nosaka standartizēta sistēma nevis ārsti.

“Pašas plaušas pusaudzim bija ārkārtīgi bojātas – tas bija tāds ļaunums, kādu es nekad vēl nebiju redzējis,” teica Nemehs.

Kompjūtertomogrāfijas attēlos redzams, ka pusaudža plaušās ir lieli ievainojumi audos, kā arī plaušas ir iekaisušas. Tās orgāna daļas, kurās ir gaiss, parasti attēlos ir melnā krāsā, tomēr šajā gadījumā melno pleķu gandrīz pilnīgi nav. Atmirušo audu gabali abās plaušās liecināja, ka bojājumi nav ārstējami.

Tagad pacientam, kurš bija vien 16 gadu vecs, kad nonāca slimnīcā, priekšā ir ilgs atveseļošanās ceļš.

Foto: AP/Scanpix

Šis ir pirmais gadījums, kad pacientam tiek transplantētas plaušas, kas bojātas veipošanas dēļ, tomēr tas ir viens no vairāk nekā 2050 veipošanas slimības gadījumiem, kas identificēti kopš marta. Slimība, kas nosaukta par EVALI ir skārusi cilvēkus katrā ASV štatā, izņemot Aļasku un prasījusi jau 39 cilvēku dzīvības.

Kā rakstīts jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “The New England Journal of Medicine”, potenciālais saslimšanu iemesls varētu būt vitamīna E acetāts.

Pēc analīzes, ko veica Slimību profilakses un kontroles centra laboratorija, vitamīna E acetāts tika atrasts visos plaušu šķidruma paraugos, kas tika iegūti no 29 pacientiem 10 ASV štatos. Visiem pacientiem bija diagnosticēta EVALI - veipošanas izraisīta plaušu slimība.

Vitamīna E acetāts ir eļļa, kas iegūta no vitamīna E un kuru pievieno THC (psihoaktīvā viela marihuānā) saturošiem veipošanas produktiem.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu