Polijā aizdomās par teroraktu plānošanu pret musulmaņiem aizturētas divas personas

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Reuters/ScanPix

Aizdomās par terorakta gatavošanu, izmantojot sprāgstvielas, Polijas iekšējās drošības pārvalde (ABW) aizturējusi divas personas, trešdien paziņoja Polijas iekšlietu ministra Marjuša Kaminska preses dienestā.

Abas personas aizturētas svētdien Varšavā un Šcecinā saistībā ar izmeklēšanu par ekstrēmistu grupējumu, kura mērķis ir iebiedēt Polijas musulmaņu kopienu, tostarp rīkojot uzbrukumus ar šaujamieročiem un sprāgstvielām, teikts ministra paziņojumā.

Izmeklēšanas laikā savāktie pierādījumi liecina, ka aizdomās turētie par paraugu izvēlējušies citus ekstrēmistus, tostarp Norvēģijā par masu slepkavību notiesāto labējo ekstrēmistu Andersu Bēringu-Breivīku un Austrālijas pilsoni Brentonu Tarantu, kurš martā Kraistčērčā lūgšanu laikā sarīkoja apšaudes divās mošejās, nogalinot 51 cilvēku.

Kratīšanās atrasti materiāli, kas izmantoti "liela daudzuma" sprāgstvielu, šaujamieroču, munīcijas, toksisku vielu un narkotiku, kā arī citu ieroču izgatavošanā. Sprādzienbīstamie materiāli jau ir neitralizēti armijas mācību poligonā.

Abi aizdomās turētie ABW uzmanības lokā ir kopš 2013.gada un izmeklēšanas, kuras rezultātā ķīmiķis Brunons Kveceņs tika notiesāts par uzbrukuma plānošanu Polijas parlamentam.

Aizturētās personas jau ir apsūdzētas par uzbrukuma plānošanu, izmantojot sprāgstvielas, par aicinājumiem kaitēt etniskām un reliģiskām grupām, nelikumīgu šaujamieroču glabāšanu un narkotiku kontrabandu.

Musulmaņi veido tikai nelielu daļu Polijas iedzīvotāju. Daudzi no viņiem ir vietējie tatāri, kas dzīvo valsts ziemeļaustrumos, bet nesen iebraukušie imigranti galvenokārt apmetušies lielajās pilsētās.

Pret musulmaņiem vērsta retorika atsevišķās grupās ir kļuvusi īpaši izteikta saistībā ar migrācijas krīzi Eiropā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu