Turcija uz ASV deportēs "Islāma valsts" kaujinieku

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Turcija plāno repatriēt uz ASV aizdomās par karošanu džihādistu grupējuma "Islāma valsts" rindās turētu kaujinieku un ASV pilsoni, kurš kopš pirmdienas netiek prom no buferzonas uz Turcijas un Grieķijas robežas.

"Ir sākts process, lai ārvalstu teroristu nosūtītu uz ASV pēc tam, kad ASV apsolīja viņu uzņemt valstī un sagatavot viņam ceļošanas dokumentu," Turcijas valsts ziņu aģentūra "Anadolu" ceturtdien citēja valsts Iekšlietu ministrijas sniegto informāciju.

Paziņojums izplatīts neilgi pēc Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana tikšanās Vašingtonā ar ASV prezidentu Donaldu Trampu.

ASV pilsonis, kurš Turcijas medijos tiek identificēts kā Muhammads Darviss B. un ir jordāniešu izcelsmes, bija pirmais ārvalstu kaujinieks, par kura deportāciju paziņoja Turcija.

Viņš tika nogādāts Turcijas ziemeļrietumos robežkontroles punktā Edirnē, bet Grieķija liedza viņam iebraukšanu savā teritorijā. Viņš kājām tika nosūtīts atpakaļ uz Turciju, kas atteicās viņu uzņemt.

Privatā ziņu aģentūra DHA vēstīja, ka vīrietis nakti pavadījis automašīnā buferzonā. Turcijas Iekšlietu ministrija ceturtdien vēstīja, ka viņš uz Grieķiju nosūtīts pēc paša lūguma.

DHA rīcībā esošā informācija liecina, ka viņš sagūstīts pagājušajā mēnesī Turcijas sāktās ofensīvas Sīrijas ziemeļaustrumos laikā.

Turcija pirmdien sāka "Islāma valsts" ārvalstu kaujinieku deportācijas, atkārtoti uzsverot, ka Turcija "nav viesnīca" "Islāma valsts" ārvalstu kaujiniekiem.

Iekšlietu ministrija ceturtdien paziņoja, ka šonedēļ uz Berlīni deportēti septiņi Vācijas pilsoņi, bet viens Lielbritānijas pilsonis nosūtīts uz Londonu. Visas šīs personas Turcija raksturoja kā "ārvalstu teroristiskos kaujiniekus".

Detalizētāku informāciju ministrija nesniedza.

Pagaidām nav skaidrs, vai deportētie Vācijas pilsoņi ir septiņu cilvēku ģimene no Hildeshaimas, Vācijas ziemeļos, kas pieder salafistu kustībai. Avoti Vācijas drošības struktūrās iepriekš atklāja, ka viņu nosūtīšana uz Vāciju plānota ceturtdien.

Vācijas valdības sniegtā informācija liecina, ka Turcija piektdien plāno deportēt divas Vācijas pilsones, kas ir saistītas ar "Islāma valsti" un ir aizbēgušas no Ain Isas nometnes Sīrijā.

Turcijas iekšlietu ministrs Sileimans Soilu skaidri paudis, ka citām valstīm ir jāuzņem savi pilsoņi, kas kā džihādistu grupējuma "Islāma valsts" kaujinieki patlaban tiek turēti apcietinājumā Turcijā. Valstīm šie kaujinieki jāuzņem arī tad, ja tās ir atsaukušas savu pilsonību viņiem.

Turcija plāno deportēt 11 "Islāma valsts" kaujiniekus no Francijas un divus no Īrijas. Valsts ziņu aģentūra "Anadolu" vēsta, ka viņi visi sagūstīti Sīrijā.

Erdoans pagājušajā ceturtdienā sacīja, ka Turcijā cietumos ieslodzīti 1149 "Islāma valsts" locekļi, no kuriem 737 ir ārvalstu pilsoņi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu