Mežaparkā astoņu hektāru platībā notiks meža tīrīšana

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Šodien pašvaldības SIA "Rīgas meži" atsāk meža kopšanas darbus Mežaparkā, un darbi turpināsies līdz nākamā gada pavasarim, informēja uzņēmuma valdes loceklis Edgars Vaikulis.

Darbi tiek plānoti divās teritorijās, kopumā vairāk nekā astoņu hektāru platībā. Šodien tie sākti tuvāk Lielās estrādes teritorijai. Darbi minētajās teritorijās turpināsies līdz 2020.gada pavasarim. Kopējā kopjamā meža platība ir 90 hektāri, no kuriem deviņi sakopti jau 2019.gada sākumā.

Koku ciršana notiek speciālo ainavu, ainavu kopšanas un ainavu izlases ciršu veidā.

Pirms darbu sākšanas kopjamās vietas ir apsekotas un apzināti gan saglabājamie, gan izcērtamie koki.

"Minētie darbi nepieciešami, lai paildzinātu veco priežu mūžu un radītu apstākļus jauno priežu sekmīgākai attīstībai, lai uzlabotu teritorijas noturību pret antropogēno slodzi un saglabātu iespējas arī nākamajām paaudzēm saglabāt Mežaparku tādu, kāds tas bijis vēsturiski," komentēja uzņēmuma vadītājs. 

Mežaparkā ir "ienākušas" vairākas lapu koku sugas, no kurām agresīvākā ir kļava.

Lapu koki ar savu klātbūtni ievērojami bagātina dabiski nabadzīgās augsnes un tādējādi uzlabo augšanas apstākļus citām Latvijas apstākļos dabiskām un arī invazīvajām lapu koku sugām. 

"Rīgas meži" speciālisti ir izstrādājuši mežu apsaimniekošanas plānu, kas paredz pakāpenisku Mežaparka mežu kopšanu astoņu gadu laikā. Kopšana lielākajā daļā no meža teritorijas nozīmēs lapu koku izciršanu, atsevišķu priežu izciršanu vietās, kur tās traucē vecajām priedēm, kā arī pameža krūmu izciršanu. Kopšanas darbi notiek pa daļām, lai pēc iespējas mazāk ietekmētu un traucētu Mežaparka apmeklētāju atpūtu. Kā arī galvenie darbi plānoti gada klusajos mēnešos - rudenī un ziemā - un tiks pilnībā pārtraukti putnu ligzdošanas laikā no aprīļa līdz jūlijam, solīja "Rīgas mežu" vadība.

Plānots, ka mežā, kur notiks darbi, tiks veidotas pagaidu kokmateriālu krautnes, no kurām regulāri kokmateriāli tiks aizvesti prom ar kokmateriālu pārvadāšanas transportu.

Tāpat tiks savākti zari, galotnes un citi ciršanas atlikumi, kurus paredzēts sasmalcināt un izmantot šķeldai.

Darbu plāns izstrādāts sadarbībā ar vides un dabas aizsardzības nevalstisko organizāciju pārstāvjiem. Pēc Vaikuļā klāstītā, Latvijas Dabas fonda, Pasaules Dabas fonda, Latvijas Ornitoloģijas biedrības un Vides aizsardzības kluba speciālisti atzīst, ka priedēm Mežaparkā nepieciešama cilvēku palīdzība un, veicot meža kopšanas darbus plānotajā veidā un apjomos, vērtīgo priežu mežaudžu, kā arī atsevišķo vērtīgo koku mūžu iespējams būtiski paildzināt un noturēt priedi kā valdošo sugu Mežaparkā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu