ĀM aicinās valdību piešķirt līdzekļus zemestrīces seku novēršanai Albānijā (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Pēc zemestrīces, Albānija.
Pēc zemestrīces, Albānija. Foto: GENT SHKULLAKU / AFP

Ārlietu ministrija lūgs valdību piešķirt līdzekļus no neparedzētiem gadījumiem Albānijas zemestrīces seku novēršanai, informēja ministrijas preses sekretārs Jānis Beķeris.

Beķeris pastāstīja, ka šobrīd notiek starpinstitūciju darbs, kas noris ciešā koordinācijā ar kolēģiem Albānijā. Ministrija meklē risinājumus un plāno virzīt šo jautājumu izskatīšanai valdībā par palīdzības sniegšanu Albānijai no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Konkrētu summu pašreiz nevar nosaukt, sacīja Beķeris, norādot, ka tā vēl tiek precizēta. Tāpat viņš uzsvēra, ka ministrija aktīvi strādā, lai atbalsta apmērs būtu atbilstošs.

Plānots, ka ministrija varētu sagatavot priekšlikumu un nodot to valdībai skatīšanā valdības sēdē jau rīt. Kā uzsver Beķeris, svarīgākais ir virzīt šo jautājumu iespējami operatīvi.

"Mums ir jāsakoordinē starpinstitūciju saskaņošana. Kad tas būs izdarīts, priekšlikumu iesniegs valdībai izskatīšanā," pastāstīja Beķeris.

Kā ziņots, Albānijas premjerministrs Edi Rama 1.decembrī lūdzis starptautiskās sabiedrības palīdzību, lai valsts spētu atgūties no 6,4 magnitūdu zemestrīces, kurā dzīvību zaudēja 51 cilvēks un tūkstošiem palikuši bez pajumtes.

Rama sacīja, ka valdība ir izdarījusi izmaiņas budžetā, bet būs neiespējami paveikt visu bez starptautiskās sabiedrības finansiāla atbalsta.

Premjerministrs arī sacīja, ka Albānijai nepieciešama ārvalstu ekspertu palīdzība.

26.novembrī notikusī 6,4 magnitūdu zemestrīce bija spēcīgākā, kāda satricinājusi Albāniju pēdējās desmitgadēs. Tai sekoja simtiem pēcgrūdienu.

Zemestrīcē tika ievainoti vairāk nekā 3000 cilvēku un tūkstošiem palikuši bez pajumtes.

Vislielākie postījumi ir Duresi, kas ir otra lielākā Albānijas pilsēta, un Sumanē, kas atrodas 40 kilometrus uz ziemeļiem no Duresi.

Albānijas urbanizācija pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados notika haotiski un daudzas ēkas tika uzceltas bez atļaujām un neievērojot noteikumus.

Valdība ir solījusi līdz 2020.gadam uzbūvēt jaunas mājas zemestrīcē cietušajiem cilvēkiem.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu