Pretvakcinācijas kampaņas noved pie tādām traģēdijām kā masalu epidēmija Samoa

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Lielajiem sociālajiem medijiem ir jāreaģē uz tīmekļa platformās izplatītajiem aicinājumiem nevakcinēties, kas zināmā mērā ir vainojami Samoa masalu epidēmijā, ceturtdien brīdināja UNICEF pārstāvis Klusā okeāna salu reģionā Šeldons Jets.

Šobrīd jau 62 cilvēku dzīvības prasījušais masalu uzliesmojums Samoa saasinājies "neticami bezatbildīgo" tīmekļa materiālu dēļ tādās platformās kā "Twitter", "Facebook" un "Instagram", atrunājot cilvēkus no imunizācijas, norādīja Jets.

"Tas ir diezgan skaidrs, ka viņiem ir korporatīvā atbildība uzņemties iniciatīvu un gādāt, lai iedzīvotāji, konkrēti mazaizsargātās iedzīvotāju grupas, saņem akurātu informāciju, kas glābs viņu bērnu dzīvības," Jets sacīja ziņu aģentūrai AFP.

Vakcinēto iedzīvotāju daļa Samoa pirms uzliesmojuma bija nokritusies zem 30% atzīmes, padarot salu valsti par lielā mērā atvērtu infekcijas riskam.

Pasaules Veselības organizācija vainoja vakcinācijas pretinieku kampaņu, ko, kā norādīja Jets, pamatā tīmeklī izvērsuši ārzemēs bāzēti aktīvisti.

Aizdomīgu izturēšanos pret vakcīnām Samoa izraisīja traģisks gadījums pērn, kad divi mazuļi aizgāja no dzīves pēc masalu vakcīnu saņemšanas. Rezultātā imunizācijas programma tika uz astoņiem mēnešiem apturēta.

Kā vēlāk tika noskaidrots izmeklēšanā, problēma nav bijusi pašās vakcīnās, bet gan apstāklī, ka mediķes vakcīnas bija nejauši sajaukušas ar anestezējošu līdzekli, nevis ūdeni.

Ticība imunizācijas programmai bija iedragāta, un vakcinēšanas pretinieku kustības aktīvisti tīmeklī varēja izvērst savu kampaņu, radot, kā sacīja Jets, "perfektu formulu" nekontrolējamai epidēmijai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu