Rinkēvičs nešaubās - Baltija un Polija tiks aizsargātas (16)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Lūka/LETA

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) nešaubās Baltijas valstu un Polijas aizsardzības garantijām, norādīja ministrs.

Rinkēvičs uzsvēra, ka NATO līderu sanāksmē Londonā augstākajā valstu vadītāju līmenī tika panākta vienošanas par atjaunotā Baltijas valstu un Polijas aizsardzības plāna apstiprināšanu. To 4.decembrī apstiprinājis arī NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs

"Šobrīd notiek tālāka rīcība atbilstoši lemtajam, un mums nav šaubu, kas

visas formalitātes tiks pabeigtas. Tādēļ atturēsimies no tālākiem komentāriem," teica ministrs.

Kā vēstīts, NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs NATO samitā bija paziņojis, ka, neskatoties uz Turcijas sākotnēji izteiktajiem iebildumiem, NATO līderi apstiprinājuši atjaunotos aizsardzības plānus Polijai un Baltijas valstīm.

Tomēr īsi pēc tam Turcijas ārlietu ministrs Mevlita Čavušolu paziņoja, ka

Turcija tomēr nav līdz galam apstiprinājusi atjaunotos NATO aizsardzības plānus Baltijas valstīm un Polijai, un nobloķēs gatavā dokumenta publicēšanu,

ja NATO dalībvalstis nepiekritīs atzīt Sīrijas kurdu bruņoto grupējumu "Tautas aizsardzības vienības" (YPG) par teroristiem.

Čavušolu žurnālistiem Romā norādīja, ka Turcija piekrita nākamajam solim procesā, bet līdz galam šos plānus nav apstiprinājusi. Ministrs paziņoja, ka Turcija bloķēs plānus, kamēr netiks apstiprināts aizsardzības plāns Turcijai. Ankara vēlas, lai šai plānā NATO atbalsta Turcijas skatījumu uz YPG kā teroristu grupējumu. "Plāns netiks publicēts, kamēr netiks publicēts arī mūsu plāns. [..] Nebūtu godīgi, ja citas valstis neapstiprinātu mūsu plānu, kamēr tai pat laikā atbalsta plānu priekš citiem," piebilda Čavušolu.

"Abi plāni gaida vienā un tajā pašā līmenī (..) un, ja tie tiks publicēti, tas notiks reizē. Bet,

ja būs problēma, tad tie abi tiks nobloķēti. Nav ne runas, ka te varētu būt kompromiss," paziņoja Čavušolu.

YPG bija galvenais kaujas elements Sīrijas Demokrātiskajos spēkos, kas bija ASV sabiedrotie cīņā pret teroristu organizāciju "Islāma valsts" Sīrijā. Taču Turcija uzskata YPG par teroristu grupējumu un nosodījusi Rietumu atbalstu kaujiniekiem.

Stoltenbergs pēc NATO samita sacīja, ka NATO dalībvalstis vēl nav apspriedušas, kā novērtēs YPG. Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans žurnālistiem Londonā sacīja, ka NATO nedrīkst pamest Turciju vienu cīņā ar teroristiem pēc tam, kad tā piekritusi plānam pēc Francijas, Vācijas, Polijas līderu un Stoltenberga lūguma.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu