Igaunijā plāns krīzes situācijām - astoņus gadus derīgi pārtikas komplekti (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Igaunijas uzņēmēji sadarbībā ar zinātniekiem izstrādājuši krīzes situācijām paredzētus pārtikas komplektus, iekļaujot tajos produktus ar augstu uzturvērtību un astoņu gadu derīguma termiņu.

Viņi vēlējušies palīdzēt cilvēkiem nodrošināties ar pārtiku tādiem neparedzētiem gadījumiem kā sniegavētra, plūdi un ilgstošs elektroenerģijas piegādes pārtraukums.

Novembrī veiktas aptaujas rezultāti liecina, ka Igaunijas iedzīvotāju izpratne par iespējamajām krīzes situācijām un gatavība tām joprojām ir nepietiekama. Lai gan respondenti diezgan labi zinājuši atbildēt uz jautājumu, kādi pārtikas uzkrājumi būtu jāveido, rēķinoties ar neparedzētām situācijām, tomēr atzinuši, ka paši tos neveido.

Kā atzinis arī bezpeļņas organizācijas "Jēlehtmes iedzīvotāju aizsardzības biedrība" brīvprātīgais Kaupo Lūrs, cilvēkiem Igaunijā nācies saskarties ar pāris dienas ilgām krīzes situācijām, bet ilgākām problēmām viņi nav gatavi.

"Oktobra nogalē vētra nodarīja lielus postījumus Veru novadam, iedzīvotājiem un uzņēmumiem dažas dienas nācās iztikt bez elektrības, bet iztikt nedēļu būtu jau krietni grūtāk," viņš spriedis.

Turklāt laukos cilvēkiem parasti vēl ir lielāki vai mazāki pārtikas krājumi, bet lielākajai daļai pilsētnieku būtu grūti iztikt apstākļos, kad veikali slēgti, elektrības nav un bankomāti nedarbojas.

"Cilvēkiem nav viegli izraudzīties veikalā tādu pārtiku, kura būtu gan ilgi uzglabājama, gan barojoša un veselīga. Krīzes komplektos ir 21 porcija - ar vienu tādu komplektu pietiek nedēļai," pastāstījis uzņēmuma "Tactical Solution" valdes loceklis Sverre Pūstusmā.

Viena komplekta cena ir 145 eiro. Līdz ar pārtiku tajā iekļautas arī tabletes ūdens attīrīšanai, ierīce uguns iekuršanai, sērkociņi un karote.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu