Turcija pieļauj militāra spēka lietošanu urbšanas darbu nepieļaušanai Kipras ūdeņos (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Turcija varētu izmantot militāru spēku, lai nepieļautu nekādus izpētes urbšanas darbus Kipras ūdeņos, kurus Ankara uzskata par savu kontinentālo šelfu, trešdien brīdinājis ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu.

Intervijā valdības kontrolētajam televīzijas kanālam "A Haber" Čavušolu norādīja, ka Turcijai "ir tiesības nepieļaut" jebkādus nesaskaņotus urbšanas darbus ūdeņos, kas, pēc Ankaras domām, atrodas tās kontinentālajā šelfā.

Uz jautājumu, vai tas nozīmē, ka Turcija varētu izmantot arī militārus līdzekļus, lai apturētu šādus urbšanas darbus, ministrs atbildēja: "Protams."

Daļa no ūdeņiem, uz kuriem Turcija izvirza savas pretenzijas, atrodas Kipras ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā, un Nikosija izsniegusi licences kopīgu dabasgāzes iegulu izpētes urbumu veikšanai Francijas uzņēmumam "Total" un Itālijas kompānijai "Eni".

Abu uzņēmumu izveidotajam konsorcijam izsniegta licence urbšanas darbu veikšanai septiņos no 13 Kipras ekskluzīvās ekonomiskās zonas segmentiem.

Konsorcijs jau paziņojis, ka nākamgad uzsākts jaunus izpētes urbumus.

Licences izpētes darbiem Kipras ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā saņēmis arī uzņēmums "ExxonMobil" un tā partneris "Qatar Petroleum", kā arī konsorcijs, ko izveidojis Teksasā bāzētais uzņēmums "Noble energy", britu un nīderlandiešu kopuzņēmums "Royal Dutch Shell" un izraēliešu konglomerāts "Delek".

Turcija apgalvo, ka tās pretenzijas uz lielu daļas Vidusjūras pamatotas ar līgumu par jūras robežu delimitēšanu, ko Ankara parakstījusi ar ANO atzīto Lībijas valdību.

Grieķija, Ēģipte un Kipra, kas atrodas starp Turciju un Lībiju, līgumu nosodījušas, jo tas ir pretrunā ar starptautiskajām tiesībām, un Grieķija pagājušajā nedēļā šī līguma parakstīšanas dēļ izraidīja Lībijas vēstnieku.

Savukārt Kipra paziņojusi, ka vērsīsies pret Turciju Starptautiskajā Tiesā par savu suverēno tiesību pārkāpšanu.

Jūlijā Turcija uz Kipras ekonomisko zonu izpētes urbšanas darbu veikšanai nosūtīja urbšanas iekārtas, ko eskortēja karakuģi.

Savukārt pērn Turcijas karakuģi Kipras ūdeņos bloķēja "Eni" izmantoto urbšanas iekārtu.

Turcija etniski sašķelto Kipru neatzīst par neatkarīgu valsti un uzskata, ka 44% tās ekonomiskās zonas ir tai piederoši. Ankara apgalvo, ka tās rīcība ir vērsta un Kipras turku pašpasludinātās Ziemeļkipras Turku Republikas (ZKTR) interešu aizstāvību.

Tikmēr Kipras Aizsardzības ministrija paziņojusi par kopīgiem karaflotes manevriem ar Franciju un Itāliju, kas ceturtdien notiks tās dienvidu piekrastē.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu