Eksperti: Ventspils brīvostas izņemšanu no sankciju saraksta vēl nevar prognozēt (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
FKTK vadītāja Santa Purgaile
FKTK vadītāja Santa Purgaile Foto: Evija Trifanova/LETA

Patlaban ir pāragri prognozēt Ventspils brīvostas izņemšanu no ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) noteikto sankciju saraksta, ceturtdien žurnālistiem atzina Ārlietu ministrijas (ĀM) un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) pārstāvji.

FKTK vadītāja Santa Purgaile žurnālistiem stāstīja, ka patlaban valdība dara visu iespējamo, lai Ventspils brīvosta tiktu izņemta no ASV sankciju saraksta, tomēr patlaban nav droši zināms, vai tas notiks.

Arī ĀM Juridiskā departamenta direktore Kristīne Līce pauda, ka patlaban nevar pārliecinoši apgalvot, ka viens vai otrs Latvijas piedāvātais risinājums būs pietiekams, lai ASV mainītu savu lēmumu un no sankciju saraksta izņemtu Ventspils brīvostas pārvaldi.

"Notiek saziņa ar ASV kolēģiem, lai mēs saprastu sankciju mērķi un to, kā ASV redz sankciju darbību. Saziņa turpināsies un mēs skaidrosim visu, ko esam Latvijā paveikuši," uzsvēra Līce.

OFAC ar noteiktajām sankcijām ir izdevis licenci, kas paredz, ka ir jāveic nepieciešamie pasākumi, lai izbeigtu sadarbību ar sankcionētajām personām 30 dienu laikā, respektīvi, līdz 2020.gada 8.janvārim. Lūgta komentēt situāciju, ja 30 dienu laikā Ventspils brīvosta netiek izņemta no sankciju saraksta, FKTK vadītāja norādīja, ka tādā gadījumā ar sankcionēto juridisko personu tiks pārtraukti finanšu pakalpojumi. 

"Pēc 30 dienām būtu jāizbeidz finanšu pakalpojumu sniegšana, bet mums ir visas cerības. Es nevaru apsolīt, ka tas tā notiks, tāpēc svarīga ir starpinstitucionālā sadarbība. Koordinējot darbības ar ASV, varam lūgt arī atkāpes vai termiņu pagarinājumu. Katrā ziņā ir vairāki plāni, ja šis nestrādās. Patlaban šis ir valstiska mēroga intensīvs darbs, lai Ventspils brīvostas pārvalde tiktu izņemta no sankciju saraksta," uzsvēra Purgaile.

Jau vēstīts, ka OFAC 9.decembrī, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteicis sankcijas virknei personu un viņu organizāciju Eiropā, Āzijā un Latīņamerikā, tostarp Lembergam.

OFAC izdevis Globālo Magņitska vispārējo licenci nr.1, kas paredz 30 dienu periodu, lai pabeigtu darījumus ar četrām sankcionētajām juridiskajām personām - Ventspils brīvostas pārvaldi, Ventspils attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju. Attiecībā uz Lembergu šobrīd ir jāpiemēro atturēšanās princips, kura laikā jāsaprot, vai ir tiesisks pamats šos līdzekļus konfiscēt vai piemērot kādas citas sankcijas.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu