Beļģijas tiesa atliek lēmumu par Pudždemona izdošanu Spānijai (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: NICOLAS MAETERLINCK / AFP

Beļģijas tiesa pirmdien vismaz uz diviem mēnešiem atlikusi lēmuma pieņemšanu jautājumā par to, vai izdot Spānijai bijušo Katalonijas premjerministru Karlesu Pudždemonu.

Tiesa Briselē nolēma, ka nākamā sēde notiks 3.februārī pēc tam, kad Eiropas Savienības Tiesa būs nolēmusi, vai Pudždemonam, kurš pavasarī tika ievēlēts Eiropas Parlamentā (EP), piešķirama tiesiskā imunitāte.

"Vispirms Eiropas tiesai Luksemburgā jānoskaidro visi jautājumi, kas saistās ar imunitāti," norādīja Pudždemona advokāts.

Pudždemons un vairākas citas augsta ranga Katalonijas amatpersonas aizbēga uz Beļģiju 2017.gada oktobrī, baidoties no aizturēšanas par Katalonijas neatkarības referenduma noorganizēšanu un neatkarības pasludināšanu no Spānijas.

Spānijas centrālā valdība šos Katalonijas neatkarības centienus uzskatīja un joprojām uzskata par pretlikumīgiem.

Pudždemons oktobrī padevās Beļģijas varasiestādēm, jo Spānija izdeva orderi viņa aizturēšanai.

Maijā Pudždemons tika ievēlēts EP, bet nav varējis ieņemt savu vietu. Viņš vērsies ES Tiesā ar lūgumu apstiprināt viņa Eiropas Parlamenta deputāta mandātu.

Tiesnešiem "jādara savs darbs, esot brīviem no spiediena, un jāizlemj tas, kas jāizlemj. Mēs to analizēsim un skatīsimies, kādus secinājumus varam izdarīt," žurnālistiem šodien sacīja Pudždemons.

Katalonijas valdība 2017.gada 1.oktobrī, par spīti Madrides aizliegumam, sarīkoja referendumu, kurā vairums dalībnieku atbalstīja Katalonijas neatkarību, un reģionālais parlaments 27.oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas.

Spānijas Senāts drīz pēc tam nobalsoja par tiešās pārvaldes atjaunošanu Katalonijā, un toreizējais Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs atlaida Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas.

Tomēr šajās vēlēšanās separātistiem izdevās saglabāt vairākumu reģionālajā parlamentā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu