Ugunsgrēks Ziemassvētkos: lēto lampiņu posts (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Lampiņu virtenes ir neatņemama Ziemassvētku sastāvdaļa, turklāt mūsdienu lampiņas ir šķietami drošas, tādēļ daudzi tās atstāj ieslēgtas arī prombūtnes vai nakts laikā. Diemžēl šāda ideja nebūt nav droša.

Lampiņu virtenes ir ārkārtīgi skaists Ziemassvētku dekors - tas spēj piešķirt mājīgumu pat ļoti drēgnai telpai, kā arī radīt patīkami maigu atmosfēru jebkurā istabā. Šā iemesla dēļ tā vien gribas iegādāties vairākas lampiņu virtenes, kas savukārt nozīmē lielākus tēriņus.

Lai svētkos mazliet ietaupītu, daudzi no mums lampiņas meklē lēto preču internetveikalos, piemēram, "AliExpress", "Wish", "eBay" un "Amazon".

Britu elektropreču tirgotājs "Which?" veica eksperimentu ar lētajām lampiņu virtenēm un nonāca pie biedējoša secinājuma. 

Foto: Unsplash

Uzņēmums testēja divus lampiņu virteņu komplektus no katra ražotāja, kas vizuāli ir teju identiski un iekļaujas cenu kategorijā līdz četrām mārciņām. Visi komplekti tika pakļauti dažādu veidu testiem - produktu atbilstība Eiropas standartiem, piemēram, vai uz kontaktdakšām ir norādīti CE un WEEE marķējumi, konstrukcijas, īssavienojuma, pārslodzes, strāvas stipruma un mitruma testiem. 

Testu ietvaros gandrīz visas internetveikalos iegādātās lampiņu virtenes kādā no pārbaudēm uzrādīja ugunsbīstamību vai pat varēja radīt dzīvībai bīstamu elektrostrāvu, piemēram,  veikalā "eBay" iegādātās lampiņu virtenes īssavienojuma testā teju sakusa.

Savukārt "AliExpress", "eBay" un "Wish" veikalos iegādātās virtenes radīja bīstamu elektrisko strāvu, ja lampiņu vads tika parauts mēģinājumā attālināti izraut kabeli no rozetes. Šīs lampiņas kādu neuzmanīgu pircēju varētu nosist ar elektrisko strāvu. Kopumā no visiem iegādātajiem komplektiem tikai viens lampiņu virtenes komplekts izturēja visus testus un izrādījās drošs lietošanai. 

Foto: Unsplash

Kā iegādāties drošas virtenes? 

Iepakojums

Lai negadītos iegādāties kādas mistiska ražotāja lampiņas, pievērs uzmanību preces iepakojumam un kastei. Daži internetveikali preces atsūta parastā plastmasas maisā, ietītas burbuļplēvē bez kastes. Šāds iepakojums jau pats par sevi liecina, ka preces drošība ir apšaubāma. Veikalu plauktos gan ļoti retu reizi gadīsies pamanīt lampiņas bez iepakojuma, taču, pērkot internetā, aplūko atsauksmes. 

Marķējumi

Ziemassvētku lampiņām ir jābūt marķētām ar preču zīmēm "CE" un "WEEE". Marķējums "CE" nozīmē, ka produkts atbilst Eiropas Savienības noteiktajiem normatīviem, bet "WEEE" nozīmē, ka produktu ir nepieciešams pārstrādāt. 

Cena 

Labas un garākas lampiņu virtenes diemžēl būs grūti atrodamas cenu kategorijā līdz pieciem eiro. Pētījumā noskaidrots, ka kvalitatīvu 80 LED lampiņu komplekta standarta cena ir sākot no astoņiem eiro. 

Instrukcija

Instrukcijas neesamība lampiņu komplektā jau vien norāda, ka ar produktu kaut kas nav tā kā vajag. Lai lampiņu virtenes varētu pārdot Eiropas Savienībā, tām iepakojumā obligāti ir jābūt pievienotai lietošanas instrukcijai. 

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu