Pret Trampu liecinājušais diplomāts atstās amatu Kijevā (5)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV vēstnieka Ukrainā pienākumu izpildītājs Viljams Teilors
ASV vēstnieka Ukrainā pienākumu izpildītājs Viljams Teilors Foto: AFP/SCANPIX

ASV vēstnieka Ukrainā pienākumu izpildītājs Viljams Teilors, kura liecības ASV Kongresā palīdzēja demokrātu kongresmeņiem sagatavot impīčmenta lietu pret prezidentu Donaldu Trampu, gada beigās atstās amatu, otrdien paziņoja ASV amatpersonas.

Teilors jūnijā tika nosūtīts uz Kijevu pēc tam, kad Trampa administrācija atcēla no amata ASV vēstnieci Ukrainā Mariju Jovanoviču.

Teiloram būs jāaiziet gada beigās saskaņā ar Vakanču likumu, kas paredz, ka amata pienākumu izpildītāji, kurus nav apstiprinājis ASV Senāts, var pildīt šos pienākumus 200 dienas.

Demokrātu senators Roberts Menendess no Senāta Ārlietu komitejas pauda satraukumu par to, ka

Teilora aiziešana radīs vakuumu vēstnieka amatā laikā, kad Ukrainai jācīnās pret Krievijas atbalstītiem separātistiem.

Menendess arī pauda bažas, ka ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo gribējis Teilora aiziešanu pirms Pompeo nākamgad plānotas vizītes Ukrainā.

"Jūsu kopīga parādīšanās ar vēstnieku Kijevā arī būtu spēcīgs solidaritātes vēstījums mūsu profesionālajam diplomātiskajam dienestam laikā, kad tā morālais noskaņojums ir vēsturiski zems," Menendess rakstīja vēstulē Pompeo.

Teilors, kurš ir pilnvarotais lietvedis ASV vēstniecībā Kijevā, novembrī tika izsaukts liecināt Pārstāvju palātas Izlūkošanas komitejā, kura izmeklēja apgalvojumus, ka Tramps apturējis ASV militāro palīdzību Ukrainai, līdz Ukraina apņemtos sākt izmeklēšanu pret Trampa politisko sāncensi Džo Baidenu.

Teilors savās liecībās pavēstīja, ka ASV vēstnieks Eiropas Savienībā (ES) Gordons Sondlands neilgi pēc sarunas ar Trampu jūlijā esot viņam atzinis, ka Baltā nama saimniekam vairāk rūp izmeklēšana pret Baidenu nekā pati Ukraina.

Teilors pauda pārliecību, ka Tramps apturējis militāro palīdzību Ukrainai, cerot sagaidīt Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska apņemšanos izmeklēt korupcijas lietu, kurā varētu būt iesaistīts Džo Baidens un viņa dēls Hanters.

Teilors savās liecībās atzina, ka esot "skaidri sapratis" to, ka finansiālais atbalsts Ukrainai netiktu sniegts, kamēr Zelenskis neapņemtos veikt šo izmeklēšanu.

Demokrātu kontrolētās ASV Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi septembra beigās nolēma sākt impīčmenta izmeklēšanu pret Trampu saistībā ar trauksmes cēlāja ziņojumu, ka Tramps 25.jūlijā telefonsarunā ar Zelenski mēģinājis viņu pierunāt sniegt informāciju par Baidena un viņa dēla darbību Ukrainā. Pastāv bažas, ka Tramps nedēļu pirms šīs sarunas aizturējis militāro palīdzību Ukrainai, lai izdarītu spiedienu uz Kijevu.

Tramps atzīst, ka 25.jūlija telefona sarunā ar Zelenski lūdzis Ukrainas valdību izmeklēt korupciju, kas esot saistīta ar Baidenu. Viņš tomēr noliedz demokrātu apgalvojumus, ka esot mēģinājis izdarīt spiedienu uz Ukrainu, saistot šo lūgumu ar ASV militārās palīdzības piegādi.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu