Ģimenes, kurās aug smagi slimi bērni, tikušās ar ministri Petraviču (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Labklājības ministre Ramona Petraviča
Labklājības ministre Ramona Petraviča Foto: Valsts kanceleja

Sarunā starp labklājības ministri Ramonu Petraviču (KPV LV) un ģimeņu pārstāvjiem, kurās aug bērni ar smagu invaliditāti, tika secināts, ka lielāka problēma par asistenta pakalpojuma pieejamību ir tieši informācijas trūkums, informēja ministres padomniece Liesma Kalve.

Kā stāstīja Kalve, sarunas gaitā tika apspriestas dažādas problēmas - sabiedrības attieksme pret cilvēkiem ar invaliditāti un tās maiņas nepieciešamība, kā arī dažādie riski un grūtības, ar ko saskaras ģimenes, audzinot bērnus ar smagu invaliditāti.

"Viss mūsu darbs galu galā ir veltīts rūpēm par savas valsts cilvēku labklājību, tāpēc ir būtiski paveikt visvienkāršāko - informēt par to pašu cilvēku. Bet tieši šis pēdējais solis, izrādās, nemaz nav tik vienkāršs," atzīst Petraviča.

Kalve norādīja, ka viens no galvenajiem secinājumiem bija, ka trūkst informācijas apkopojuma vienā vietnē, vienkāršā un viegli uztveramā valodā un veidā par to, kādus atbalsta pakalpojumus finansē valsts, ko nodrošina pašvaldības, kādas formalitātes jākārto, lai to saņemtu.

Parasti šādu problēmu risināšanā tiek iesaistītas nevalstiskās organizācijas, informē Kalve, norādot, ka tāpēc Labklājības ministrija visa šā gada laikā aktīvi strādā kopā ar Invalīdu un viņu draugu apvienību "Apeirons". Sadarbības mērķis ir radīt iespēju ērti un saprotami uzzināt par to, kādu atbalstu invaliditātes gadījumā sniedz valsts - kādi pakalpojumi pieejami, kādi atvieglojumi paredzēti un kas jādara, lai tie kļūtu pieejami. Ministres pārstāve uzsver, ka jau tuvāko nedēļu laikā paredzēts atvērt jaunās mājaslapas pirmo kārtu.

Ministrijā, sekojot šim piemēram, nākamā gada laikā tiks apkopoti visu Latvijas pašvaldību sniegtie pakalpojumi un visu veidu palīdzība cilvēkiem, kuriem tā nepieciešama.

Tāpat arī, pēc Petravičas ierosinājuma, tiks izstrādāts sociālo pakalpojumu grozs, kas būtu nodrošināms pašvaldībām, un turpināsies diskusijas par labākā asistenta modeļa izveidi.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu