Šimpanzes “muzicē”, ar akmeņiem apmētājot koku

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Šimpanze
Šimpanze Foto: pixabay.com

Šimpanzes, kas ar akmeņiem sviež pa kokiem, to dara tāpēc, ka tām patīk skaņa, kas rezultātā veidojas, nevis tāpēc, ka tas būtu kāds neizskaidrojams rituāls, kā pētnieki uzskatīja iepriekš.

2016. gadā zinātnieku komanda paziņoja, ka viņi šādu dīvainu uzvedību novērojuši četrās šimpanžu kopienās Āfrikas rietumos. Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Scientific Reports”, izvirzītas vairākas hipotēzes, kāpēc šimpanzes tā uzvedas. Viena no hipotēzēm ir tāda, ka šimpanzes tādā veidā piekopj kādu rituālu.

Tiesa, Vācijas zinātnieki no Maksa Planka institūta nupat kā veica eksperimentus, kas liecina, ka šimpanzes kokus, kuriem sviest ar akmeņiem, izvēlās pēc to akustiskajām īpašībām. Pētnieki uzskata, ka šādas uzvedības pamatā ir komunikācija, nevis rituāls.

“Līdz šim brīdim tāda veida uzvedība netika novērota nekur citur – pat ne šimpanžu kopienās, kuras tiek novērotas ilgtermiņā. Tieši tāpēc tas mūs ārkārtīgi ieinteresēja,” izdevumam “Newsweek” komentēja pētniece Eimija Keilana.

Jaunajā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Biology Letters”, jau pieminētā pētnieku grupa simulēja šimpanžu uzvedību, metot ar akmeņiem pa koku stumbriem un salīdzinot skaņas, kādas radās no dažādām koku sugām. Ieraksti pēc tam tika salīdzināti ar ierakstiem no to koku skaņām, pa kuriem akmeņus svieda šimpanzes.

Atklājās, ka šimpanzes kokus izvēlējās pēc skaņas, ko tie rada pēc akmens trieciena. Šīs skaņas bija zemas frekvences, kas nozīmē, ka izskanēja ilgāk. Pētnieki arī atklāja: lai arī apkārtējie koki bija līdzīga izmēra un izskata, tomēr tie neveidoja tādu pašu skaņu, tāpēc šimpanzes tos ar akmeņiem neapmētāja, kas sniedz tālākus pierādījumus par to, ka šī uzvedība ir nevis rituāls, bet “muzicēšana”.

Lielākā daļa šimpanžu, kas nodarbojās ar šo “muzicēšanu”, bija pieauguši tēviņi. 19 šādas uzvedības gadījumos tikai viens no akmeņus sviedējiem bija jaunulis un viena mātīte. Īsi pirms akmeņu mešanas gandrīz visos gadījumos šimpanze pārbaudīja koku ar balsi, bet pēc tam, kad akmens bija atdūries pret koku, šimpanze izskatījās uzmanīgi klausāmies radušos skaņu.

Foto: Hjalmar S. Kühl/Scientific Reports

Pēc Keilenas domām akmeņu mešana ir saistīta ar komunikāciju, tomēr, ko īsti tas viss nozīmē, pagaidām nav skaidrs.

“To es centīšos noskaidrot nākotnē. Man šķiet interesanti, kāpēc vietas, kurās šimpanzes šādi uzvedas, kā arī pati uzvedība, ir tik retas,” teica Keilena.

Tiek uzskatīts, ka akmeņu mešana varētu būt kultūras tradīcija, kas tiek nodota tālāk sociālās mācīšanās ceļā, tomēr, lai to apstiprinātu, ir nepieciešams veikt padziļinātākus pētījumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu