“Veipošanas slimību” uzliesmojumam varētu būt pienācis gals (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Meitene veipo.
Meitene veipo. Foto: pixabay.com

ASV slimību kontroles centri paziņojuši, ka slimību vaininieks lielākajā daļā ar veipošanu saistīto slimību gadījumu bija E vitamīna acetāts. Izskatās, ka slimību uzliesmojums valstī beidzot ir rimies.

Kā vēstīts izdevumā “TIME”, ar “veipošanas slimības” simptomiem ASV hospitalizēti 2506 cilvēki, no kuriem 56 nomira.

Lielākajā daļā šo gadījumu cilvēki bija lietojuši produktus, kas saturēja aktīvo vielu marihuānā THC un bija iegādāti melnajā tirgū. Šie produkti bija papildināti arī ar E vitamīna acetātu, kas dažreiz tiek izmantots, lai papildinātu THC saturu. Tas arī tiek uzskatīts par galveno slimību vaininieku.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “New England Journal of Medicine”, zinātnieki pārbaudīja 51 pacienta plaušu šķidrumu, kā arī to pašu no 99 veseliem pacientiem, no kuriem daži veipoja vai smēķēja. Atklājās, ka 48 no 51 pacienta plaušu šķidrumā bija E vitamīna acetāts, kamēr tas netika atrasts nevienā no veselo pacientu plaušu šķidrumiem.

Visi pacienti, kuri bija sasirguši ar šo plaušu kaiti, nāca no 16 ASV štatiem, liekot domāt, ka kaitīgie produkti nav saistīti ar vienu konkrētu dīleri.

Pagaidām vēl nav īsti skaidrs, kā E vitamīna acetāts izraisa kaitējumu plaušām, tomēr pētnieki saka, ka pastāv divas galvenās teorijas, proti, viena ir tāda, ka eļļainais šķidrums ietekmē plaušu gļotādu, neļaujot tai pietiekami izplesties. Savukārt otra teorija ir tāda, ka E vitamīna acetāta blakusprodukts, kas rodas veipošanas procesā, ķīmiski bojā plaušas.

Lai arī zinātnieki saka, ka E vitamīna acetāts ir saistīts ar gandrīz visiem saslimšanas gadījumiem, tomēr reizē arī brīdina, ka viņi nav droši, ka nepastāv arī citas vielas elektroniskajās cigaretēs vai veipošanas produktos, kas var bojāt plaušas.

Atsevišķā pētījumā, kas arī publicēts zinātniskajā žurnālā “New England Journal of Medicine”, rakstīts, ka saslimšanas gadījumu skaits, kas savu zenītu sasniedza septembrī, tagad ir ievērojami samazinājies.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu