Opozīcija Indijā rīko demonstrācijas pret jauno pilsonības likumu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Opozīcijas partijas Indijā pirmdien sarīkojušas demonstrācijas pret jauno pilsonības likumu, kas izpelnījies pretrunīgus vērtējumus un izprovocējis plašus protestus.

Indijas parlamenta šomēnes pieņemtais likumprojekts paredz piešķirt pilsonību reliģiskajām minoritātēm no kaimiņvalstīm, bet ne musulmaņiem.

Atbilstoši jaunajam likumam Indijas pilsonība var tikt piešķirta hinduistiem, sikhiem, budistiem, džainistiem, parsiem un kristiešiem, kuri bēg no vajāšanām Afganistānā, Bangladešā un Pakistānā, kur lielākā daļa iedzīvotāju ir musulmaņi.

Musulmaņu un cilvēktiesību organizācijas uzskata šo likumu par daļu no Indijas premjerministra Narendras Modi centieniem marginalizēt Indijā dzīvojošos 200 miljonus musulmaņu, tomēr viņš un viņa valdība to noliedz.

Modi svētdien vēlreiz aizstāvēja jauno likumu, apgalvojot, ka opozīcijas partijas izplata melus, lai sakūdītu cilvēkus.

Čennai, Indijas dienvidos, vairāk nekā 100 000 cilvēku šodien piedalījās miermīlīgā demonstrācijā pret jauno likumu, ziņoja reģionālā politiskā partija DMK.

Protesti pret jauno pilsonības likumu pēdējo divu nedēļu laikā vairākkārt ir pārauguši sadursmēs ar policiju un vardarbībā, kurā dzīvību zaudējuši vismaz 22 cilvēki, lielākoties Utarpradēšas štatā.

Protesti šodien paredzēti arī Deli, kur opozīcijā esošā Indijas Nacionālā Kongresa partija ieplānojusi tā dēvēto sēdošo demonstrāciju pie Mahātmas Gandija mauzoleja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu