Parīzes Dievmātes katedrālē sācies potenciāli bīstams būvdarbu posms (1)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Parīzes Dievmātes katedrāle
Parīzes Dievmātes katedrāle Foto: AFP / Scanpix

Parīzes Dievmātes katedrāles atjaunošanā sākusies jauna, potenciāli bīstama fāze. No ēkas tiks izvāktas pirms ugunsgrēka uzstādītās sastatnes, kas ir bojātas un varētu apdraudēt ēkas stabilitāti, vēsta aģentūra "Reuters".

Parīzes Dievmātes katedrāle aizdegās 15.aprīlī. Viena no Parīzes slavenākajām ēkām zaudēja jumtu un smaili, taču izglābti tika katedrāles galvenie zvanu torņi, ārsienas un lielākoties arī velvētie griesti. Tāpat ugunsgrēku pārdzīvoja mākslas un kultūras bagātības, kuras glabājās katedrālē.

Parīzes Dievmātes katedrālē pirmoreiz vairāk nekā 200 gadu laikā nenotika Ziemassvētku mise. Ceturtdien tika sākta ēkas sagatavošana vērienīgajai renovācijai, ko plānots iesākt 2021.gadā.

Katedrāles teritorijā atrodas 75 metrus augsts ceļamkrāns. Sākot no februāra, inženieru komandai būs jāaizvāc 250 tonnas bojāto sastatņu, kas tika uzstādītas pirms ugunsgrēka plānotu remontdarbu vajadzībām. Sastatņu atliekas būs jānovāc tā, lai tās neuzkristu velvētajiem griestiem un nesabojātu tos.

"Mēs nezinām, kā tas ietekmēs struktūras stabilitāti," sacīja Katoļu baznīcas Parīzes bīskapijas pārstāve.

Ugunsgrēkā cietušajām sastatnēm apkārt izlikti balsti. Tiek izmantoti sensori, plaisu detektori un lāzertehnoloģijas, lai briesmu gadījumā ātri evakuētu strādniekus un novērstu tālāku bojājumu rašanos.

"Mēs jau no paša sākuma zinām, ka pastāv noteikts risks, ko neviens nespēj izteikt skaitļos," norādīja bīskapijas pārstāve. "Velvējuma daļēja sabrukšana ir iespējama - pagaidām to nevar izslēgt."

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu