“Bilde ir vispārēja” jeb kā Saeimas deputāts Kiršteins izplata viltus ziņas (46)

Evita Puriņa
, RE:BALTICA/RE:CHECK
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: RE:CHECK

Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina.

“Pateicoties zviedru pabalstu sistēmai, nākamie inženieri un ārsti no Somālijas vairojas vareni. Vienīgā problēma, ka pieaug patērētāju skaits un izmeši, bet gan Grēta piedos, nav jau baltie.” Ar šādu piebildi Saeimas deputāts Aleksandrs Kiršteins no Nacionālās apvienības sociālajā tīklā Twitter retvītoja ierakstu un fotogrāfiju, kurā redzamajiem cilvēkiem ar Zviedriju nav nekāda sakara. Tas ne tuvu nav vienīgais piemērs – Kiršteins regulāri izplata viltus ziņas, kas sludina rasismu un homofobiju.

Foto: Re:baltica

Kiršteina pārpublicētajā Twitter ierakstā norādīts, ka attēlā ir tipiska somāliešu ģimene Stokholmas piepilsētā Rinkebijā – 12 bērni un divi pieaugušie, abi analfabēti un nestrādā, kopā no valsts saņem 67 000 zviedru kronu (ap 6400 eiro) mēnesī. Konts ir acīmredzami anonīms, un tā vienīgais uzdevums – gānīties par Zviedrijas premjeru Stefanu Levēnu un viņa politiku, kā arī atspoguļot negatīvā gaismā imigrantus un citu minoritāšu pārstāvjus. To, ka patiesībai neatbilst arī “ziņa” par somāliešu ģimeni, pie ieraksta norādījuši vairāki cilvēki, un par to ir viegli pārliecināties, ar Google foto meklētāju atrodot foto oriģinālu. Bilde pirmoreiz publicēta pirms pieciem gadiem kādā ASV vietējā medija stāstā par sabiedrībā cienītu somāliešu sievieti, kura gājusi bojā autoavārijā. Fotogrāfijai nav saiknes ne ar Zviedriju, ne tās pabalstu sistēmu.

“Teksts ir precīzs, un bilde ir vispārēja. Es jau nerakstu, ka tā ir konkrēta ģimene Zviedrijā, es rakstu, ka pabalsti Zviedrijā veicina dzimstību,” Re:Check sacīja Kiršteins. Viņš esot atradis statistiku, ka 2012.gadā somāliešu ģimenēs Zviedrijā dzimstība bijusi ap 2,5 bērniem uz vienu sievieti, kamēr Zviedrijā kopumā ap 1,4. Uz jautājumu, kā bilde ar 12 bērniem ilustrē 2,5 bērnu dzimstību, Kiršteins sacīja, ka runa ir par vidējo ģimeni, un aicināja žurnālisti “netēlot bērnu”. Arī Kiršteina iedoma, ka pabalsti Zviedrijā veicina dzimstību somāliešu ģimenēs, visticamāk, neatbilst patiesībai. Kā rāda tās Statistikas biroja dati, imigrantu ģimenēs tā pēdējos gados samazinās un tikai nedaudz pārsniedz vidēji divus bērnus uz vienu sievieti.

Sarunā ar Re:Check deputāts pastāvēja uz to, ka viltus ziņas neizplatot, bet viņam patīkot melnais humors. Tomēr nepatiesi vēstījumi viņa Twitter lentē redzami bieži.

Foto: Re:baltica

Novembra sākumā Kiršteins Twitter lietotāju iebildes izraisīja, pārpublicējot vairāku krievu valodā rakstošu kontu izplatītu karti ar it kā populārākajiem zēnu vārdiem Eiropas valstīs. Vairākās kā izplatītākie minēti personvārdi, kas raksturīgi arābu tautām. Kiršteins, Twitter diskusijā uzklausījis pāmetumus, ka izplata melus un šādu personvārdu nav pat attiecīgo valstu visvairāk likto vārdu pirmajos desmitos, centās situāciju glābt. Viņš skaidroja, ka patiesībā tajā attēloti tikai populārākie musulmaņu vārdi. Arī tas nav tiesa. Arī saistībā ar šo Twitter ierakstu deputāts neuzskata, ka būtu maldinājis.

Imigranti nav vienīgais Kiršteina interešu objekts. Nacionālās apvienības Saeimas deputāts sociālajos tīklos nevairās lietot tādus vārdus kā “eiropedofīli”, “pediņi”, “zilā mafija”, ir norūpējies par Stambulas konvenciju un to, ko daļa NA biedru un tās atbalstītāju sauc par genderismu.

Foto: Re:baltica

Konvenciju NA deputāts piesaucis, pirms pāris nedēļām pārpublicējot un latviskojot “ziņu” par to, ka ASV kāds tēvs izsitis zobus vīrietim, kurš sekojis viņa meitai pusaudzei lielveikala sieviešu tualetē. Arī šis ieraksts ir meli – tāda notikuma nav bijis un “jokā”, kas jau ilgstoši ceļo pa internetu, izmantots nesaistīts attēls no kāda vīrieša Facebook konta.

Foto: Re:baltica

Savukārt vēl nesen deputāts pārpublicējis ziņu par to, ka migranti it kā centušies izjaukt Svētā Nikolasa svinības Austrijā. Deputāts to retvītojis, lai gan pie sākotnējā Twitter ieraksta vairāki cilvēki norādījuši, ka tie ir meli – patiesībā īsajā video redzama Alpu reģionā izplatīta tradīcija, kuras laikā par velniem līdzīgām radībām saģērbušies cilvēki ar žagariem ieper svētku dalībniekus. Izplatītajā video redzams, ka spēle pārtapusi īstā sišanā, taču nav liecību, ka notiekošajā būtu iesaistīti imigranti.

Sociālo tīklu Twitter ikdienā lieto vairāki Kiršteina partijas biedri no Nacionālās apvienības, arī viņa kolēģi Saeimas deputāti. Neviens no viņiem ne pie vienas no Re:Check uzskaitītajām viltus ziņām nav Kiršteinam aizrādījis, ka kolēģis izplata melus. Arī citādi par to partijā sarunu nav bijis, sacīja Kiršteins.

Secinājums: Nacionālās apvienības deputāts Aleksandrs Kiršteins regulāri sociālajā tīklā Twitter pārpublicē viltus ziņas – homofobiskus un rasistiskus vēstījumus, kas ir izdomāti un tādējādi neatbilst patiesībai. Deputāts to dara, neraugoties uz faktu, ka pie vairākiem ierakstiem ir norādes, ka tie ir nepatiesi.

Komentāri (46)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu