Sociālie tīkli nevar aizstāt ārstu! Bīstamais ēterisko eļļu bums (17)

TVNET/Postimees
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Sociālajos tīklos Igaunijā un citviet arvien populārākas kļūst grupas, kurās ēteriskās eļļas tiek popularizētas kā efektīvas zāles pret teju jebkuru kaiti, mudinot tās uzklāt uz ādas vai pat izmantot iekšķīgi. Mediķi brīdina, ka šāds lietojums nav medicīniski pamatots un var novest pie alerģiskas reakcijas vai citām veselības problēmām, raksta portāls "Postimees".

"Kādu eļļu iesakāt rīkles vēža gadījumā?" vienā no "Facebook" grupām jautā kāda sieviete, vēlāk komentāros atklājot, ka viņas 65 gadus vecais vīrs esot sācis ķīmijterapijas kursu. Sievietei iesaka katru dienu paturēt zem mēles pilienu vīraka un kopaivas ēteriskās eļļas.

Cita sieviete interesējas, kādu eļļu pilināt difūzerī, lai viņas trīsgadīgais zīdainis labāk gulētu. Ieteikumi: apelsīna vai lavandas ēteriskā eļļa.

Kāds vīrietis taujā, kuru eļļu labāk izvēlēties psoriāzes gadījumā, jo tādu esot ieteicis lietot masieris. Viņam iesaka turēties tālāk no "ķīmijas" un izmantot tējas koka eļļu.

"Kas varētu palīdzēt pret Epšteina-Barra vīrusu [cilvēka herpesvīrusu]?" interesējas nākamais. Vēl cits aizrautīgi stāsta, ka atklājis labu līdzekli, ja piesūkusies ērce, - piparmētru eļļa to nogalinot dažu minūšu laikā.

Sirdzēju saraksts kļūst arvien garāks. Ne viens vien padomdevējs pats tirgo ēteriskās eļļas, ko ražo kāda no tīkla mārketinga (multi-level marketing) firmām. Viņi iesaka ēteriskās eļļas pilināt gaisa mitrinātājos, klāt uz sāpīgajām vietām, pievienot ēdienam vai vienkārši lietot pa pilienam iekšķīgi. Nevienam slimniekam neiesaka vērsties pie ārsta vai vismaz pakonsultēties ar mediķi pirms ēterisko eļļu lietošanas.

Žurnālistu uzmanību problēmai pievērsa "Postimees" lasītāja Laura, kura pamanīja, ka veģetāriešiem domātā "Facebook" grupā pēdējā laikā arvien biežāk parādās receptes ar noteiktu firmu ēteriskajām eļļām sastāvdaļu sarakstā. Viņa uzskata, ka šādās grupās nevajadzētu vieglprātīgi dāļāt ieteikumus lietot ēteriskās eļļas pārtikā, jo tos varot izlasīt cilvēki bez pietiekamām zināšanām, kuri varot tādā veidā nodarīt kaitējumu savai veselībai.

"Uz ēterisko eļļu pudelītēm lielākoties ir brīdinājumi, ka tās paredzētas tikai ārīgai lietošanai. Eļļu sastāvs nav pārbaudīts, un tās var būt ļoti indīgas," norāda Laura. Viņa piebilst, ka daudzi cilvēki nemaz nezina, ka tās nedrīkst ēst vai dzert, turklāt arī to spēja ārstēt visdažādākās kaites nav pierādīta.

Ātrās palīdzības ārste Mati pastāstīja par savu pieredzi ar pacientiem, kuriem nepareiza ēterisko eļļu lietošana beigusies ar nepatīkamām sekām. Vienā gadījumā pacients piezvanījis mediķiem, sūdzoties par stipriem reiboņiem. Kad brigāde ieradās mājoklī, istabā tik stipri smaržoja pēc ēteriskajām eļļām, ka tur bijis teju neiespējami elpot.

Lai arī sociālajos tīklos ēteriskās eļļas mēdz slavināt kā brīnumzāles pret gandrīz visām kaitēm, Igaunijas Veselības ministrijas galvenā speciāliste ķimikāliju drošības jautājumos Natālija Prometa norāda, ka liela daļa ēterisko eļļu var izraisīt smagu alerģisku reakciju. 

"Piemēram, kā liecina Eiropas Ķimikāliju aģentūras dati, lavandas ēteriskās eļļas norīšana vai nokļūšana elpceļos var būt nāvējoša. Tā arī kairina ādu un, nonākot acīs, var izraisīt stipru kairinājumu. Uz ādas tā var izsaukt alerģisku reakciju," uzskaita Prometa.

Līdzīgas sekas var izraisīt visas ēteriskās eļļas, jo tās pieder vienai ķīmisko vielu klasei un ir alergēnas, uzsver speciāliste. "Nepareiza ēterisko eļļu lietošana var nodarīt kaitējumu veselībai un izraisīt alerģiju. Ja pret kādu vielu izveidojusies alerģija, no tās jāizvairās visu turpmāko mūžu," stāsta Prometa, uzsverot, ka nepareizi lietotas ēteriskās eļļas īpaši bīstamas maziem bērniem.

Viena no populārākajām ēterisko eļļu tīkla mārketinga kompānijām ir "dōTERRA", kas dibināta ASV Jūtas štatā. 2014. gadā ASV Pārtikas un medikamentu pārvalde (FDA) brīdināja uzņēmumu, ka tā konsultantiem jāpārtrauc reklamēt produkciju, piedēvējot tai spēju izārstēt visdažādākās slimības, kuras cilvēks bez medicīniskās izglītības nevar ne diagnosticēt, nedz arī ārstēt. FDA kā piemērus minēja vairākus gadījumus, kad "dōTERRA" ēterisko eļļu izplatītāji piedēvējuši tām spēju izārstēt tādas kaites kā ebola, vēzis, aknu ciroze, galvas traumas, astma, hormonālās problēmas, endometrioze, uzmanības deficīta sindroms u.c. Tomēr daudzi izplatītāji joprojām turpina reklamēt produkciju kā medikamentus vai profilaktiskos līdzekļus.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu